Thursday, September 1, 2011

The kiasu and kiasi of being Singaporean

aku mcm syok sendiri nk tulis psl country2 nih. sebab aq kan da kata aq ni mcm obses sikit dgn negara... actlly bkn obses sgt la..juz minat yg mendalam dlm hal ehwal sesebuah negara... singapura menjadi tajuk utama ketika ini... lgpun korg pun twu sinagpura ni negara jiran.. dan bole dikatakan dia mempunyai keistimewaan tersendiri....meskipun singapura negara yg maju. negara yg disanjung tinggi tetapi singapura ni budaya dia tidak seperti diMalaysia. terdapat sedikit "kiasu" dan "kiasi" berlaku kpd masyarakat negara ini. 

Singapore Miss World Ris Low =)

according to former singapore Miss World Ris Low.... singaporeans are always hustling and bustling. life is very stressful, very "kiasu" (overly-competitive) and very "kiasi" (afraid of doing something wrong). lebih kurang mcm persaingan yg melampau dan mcm sekali buat salah habess... tiada kemaafan bagi mu... Ris Low ni juga adalah salah seorang drpd 25 orang yg terpengaruh di rantau Asia..umur dye 21... "even though im on holiday, there's was something stressful abaout the island republic.is it becoz its parking space is narrower than in malaysia or drivers love to honk when you r tad slow to respond to green light or the ticking ERP. kiasu mengikut kata low is songaporeans will queue up when they see a long line. "they dun know wht they r queuing up for but they assume if there is a queue there is smtg good at the end of the line" she explained. dia juga mendefinasikan kiasi sebagai "everybody covering their own backside". sinagporeans suka bercakap tentang politik sesama sendiri but they will not voice it out at another level (publicy). this advantages of being singaporeans menurut low "u cant afford to have a past. Once u hv a past singaporeans are very unforgiving"... bg aku mcm pentingkan diri sendiri la... ;when u need help everybody juz stares at u. for example, berlaku satu kemalangan dan dia (low) gave first aid to the victim.thebn she asked the uncles n unties who were watching to call 911 but nobody come forward to help.. all they were interested in was to take down the car's plate number"... sedihhh x?...haha hal yg sama juga berlaku kpd dia pd tahun lepas, a man pulled down low's strapless dress while she was in taxi queue. "i asked for help. but nobody helped me n da man managed to run away.i felt like a fool. like digging a hole n burying myself so that i would juz die".... 

sangaporean are too caught up in their  own world, always vying for money n status.they lost their heart.. menurut low lagi..ada sesetengah rakyat singapura yg langsung tidak menghargai pertolongan... contohnya " i once tried tried to help an old lady cross the street. i offered to carry her shopping bag becoz they looked heavy n she looked frail.but she scolded me coz she thought i wanted to steal her shopping bags. it was so embrassing".. tetapi bukan semua singaporean mcm tu..mungkin sesetengah shja... she hope dat singaporeans will stand up for their own ppl, it very sad dat they r stepping on us to make themselves taller. as she said... mujurlah malaysia tidak sbegini....apa2 pun Ris Low ni tetap gorgeous.. haha =0

selain itu terdapat juga advantage of being singaporeans..the big one..haha passport mereka x perlukan visa utk melawat negara lain, with a look dat could be described as "WOU" n "BOOMZ"...haha... hmmm...sampai sini sahaja la kot..aku pun da penat taip ni sampai juta kali typo...hak3... aq nk ber'fb' sebentar... hv a nice day...hv a good dreams.. sweet dreamss... lolipop dreams... teddy bear dreams n wet dreamss...haha!...tataaa~ =)

No comments:

Post a Comment