Saturday, April 28, 2012

BERSIH 3.0 dan Pendapat Rakyat Malaysia

"First of all post ini tidak menyebelahi mana2 pihak atau parti, post ini neutral, sekadar pandangan rakyat :) "

ada yg kata sampai ratusan ribu manusia menyertai. anda rasa? photoshop atau ori? 


 Pendapat saya 

BERSIH 3.0 adalah satu perhimpunan yang hak kerana matlamat utamanya adalah "to  advocate for clean and fair electoral system" (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil).. Pada pandangan sy perhimpunan ini amat sukar diadakan.. byk prosedur yang perlu dipatuhi dan byk stage yg perlu dilalu bagi menjayakan perhimpuanan ini (orang atas byk buat kerja), dan semestinya kerajaan berusaha utk tidak mengadakan perhimpunan ini kerana ats bagi bad reputation terhadap barisan kerajaan. persoalannya mcm mane perhimpunan ini dpt juga diadakan???, pdhl kerajaan mempunyai pengaruh yg besar kerana dia adalah pemerintah..(pls baca sampai habis!) berikut adlh Andaian BERSIH 3.0 berjaya diadakan :

Pertama seperti yg saya ckp diatas iaitu pembangkang berusaha keras melalu pelbagai kerenah birokrasi utk mendapatkan kelulusan kerajaan, pembangkang juga menguasai 5 negeri di Malaysia dan memiliki pemimpin yg berwibawa sehinggakan berjaya mengadakan BERSIH 3.0...

Kedua BERSIH 3.0 berjaya dan mendpt kelulusan pihak kerjaan kerana "mungkin" terdapat bantuan, tajaan, or sokongan dr pihak luar.. samaada kerajaan negara lain atau NGO's. kenapa sy ckp mcm ni kerana kerajaan sudah bertapak lama dan memegang kukuh pimpinan negara ini.. sudah pasti byk sokongan dan hubungan dgn negara luar tetapi igt tidak semua negara atau NGO yg berpuas hati dan mempunyai hubungan yg baik dgn barisan Kerajaan Malaysia. inilah yg membuatkan pihak membangkang mendpt sokongan dr pihak luar samaada dlm bentuk duit atau maklumat risikan... keselamatan dan keamanan sesebuah negara adlh bergantung pd bahagian risikan... kemungkinan pihak pembangkang dibantu risikan luar...(andaian sahaja) maklumat dlm dunia risikan adlh sesuatu yg amat berharga dan juga bole membawa ugutan... satu maklumat je kalau bocor boleh menyebabkan malapetaka seperti peperangan... jika negara luar iaitu negara kuasa besar seperti china mendesak BERSIH 3.0 diluluskan maka kerajaan terpaksa meluluskan... memang kita xnampak secara mata kasar kerana kerajaan china juga boleh mendesak supaya kerajaan Malaysia tidak mendedahkan perkara ini... negara china negara yg besar mereka mempunyai risikan yg baik kemungkinan drpd maklumat negara bocor kerajaan terpaksa meluluskan BERSIH 3.0. mereka juga boleh mengugut dgn mengenakan sekatan ekonomi atau dgn menarik balik hubungan kedua2 negara. mmg kita xtwu dn xnmpk sbb inilah yg dinamakan sesuatu yg perlu dipandang dgn mata akal not mata kasar. 

andaian Ketiga kita juga mempunyai PBB dn organisasi dunia yg lain yg dpt memeliharakan kedaulatan negara tercinta ini drpd ugutan atau provokasi pihak luar.. tetapi kenapa BERSIH 3.0 mendpt kelulusan juga??? andaian saya ialah ini adalah "strategi" barisan kerajaan... ada dua kemungkinan jika bersih berjaya diadakan pertama keburukan kedua adlh kebaikan bg pihak kerajaan. keburukannya ialah  isu ini akan mendpt perhatian media luar.. (kalau media massa dlm negara semua pro-kerajaan) jika rmi yg menyertai maka gelombang kebangkitan rakyat dpt dilihat diseluruh dunia, reputasi kerajaan akan jatuh, hubungan dgn negara luar mungkin akan terjejas... persepsi negatif masyarakat dunia terhadap pimpinan baris akan nasional... kelebihan (strategi) yg dimiliki barisan kerajaan adlah seperti kerosakan, keganasan yg dilakukan peserta BERSIH 3.0... semua tahu main rmi org yg menyertai perhimpuanan ini maka semakin tinggi peratus utk berlakunya perkara yg tidak diduga.. jumlah dan tenaga manusia yg rmi sesiapa pun tidak dpt menghalang. lgsatu kalau sorg buat hal dan kemungkinan akan menglibatkan peserta lain... contohnya serg peserta yg mengapi-apikan peserta lain dgn menghasut supaya melanggar sekatan polis atau memukul polis... dan andaian saya kerajaan ingin menukar perhimpuanan ini drpd yg membawa keburukan kpd mereka kpd membawa kebaikan kpd mereka. kemungkinan juga dlm peserta bersih ini ada juga org kerajaan bertujuan utk mengapi-apikan peserta yg lain, tu la yg menyebabkan keganasan berlaku...  ini adlh politik dan yg berlaku adlh politik.. jika jumpah peserta BERSIH sedikit maka ini akan memalukan pihak pembangkang.. kemungkinan kejadian yg didalam youtube yg kita saksikan sudah dirancang oleh kerajaan bg menukar situasi itu supaya menyebelahi (membawa kebaikan) mereka.. kemungkinan anggota risikan malaysia terlibat sama... jika anda perasan orang2 & pihak atasan kerajaan tidak terlalu betul2 menentang perhimpunan ini pdhl perhimpunan ini bakal memberi impak yg besar kpd mereka, seperti ada udang disebalik batu.. anda paham apa yg saya cuba sampaikan?? dan saya nak anda paham ini adlah andaian mata akal.. 

Keempat kemungkinan berlakunya pertukaran maklumat, perjanjian atau sesuatu yg melibatkan wang antara kerajaan dgn pembangkan atau kerajaan dgn pihak luar yg menyokong pembangkang atau pembangkang dgn pihak luar supaya pihak luar dpt mempengaruhi kerajaan.. contohnya risikan negara mongolia mempunyai maklumat (bukan bukti) tentang kes pembunuhan altantuya yg melibatkan Perdana Menteri Najib Tun Razak, so berlaku pertukaran (trade) pihak pembangkang mendapat maklumat utk mengugut kerajaan dan mongolia akan mendapat bantuan dagangan jika PR memerintah.. (contoh supaya korg nampak.haha) mcm xlogik tp bole berlaku dan tidak mustahil... 

andaian Kelima BERSIH 3.0 berjaya diadakan adlh mereka takut pandangan rakyat terhadap mereka semakin teruk.. dimana jika suara kebebasan rakyat disekat maka mereka akan menerima padah.. so mereka mengharapkan supaya kepercayaan rakyat kembali dek kebebesan bersuara dan tolak ansur dr barisan kerajaan. 
terdapat andaian yg lain tp ini sahaja yg larat saya nyatakan (byk nk pk beb pastu taip satu hal) :) huhu 

kesimpulan
Dan apa yg saya ingin pesankan lagi ialah jgn menilai sesuatu itu dgn mata kasar tetapi nilai dgn mata akal. Kerana sesuatu yg dinilai melalui pandangan mata kasar adlh fitnah tetapi sesuatu yg dinilai dgn akal akan membawa kebenaran. tempatkan akidah dan akhlak seorang muslim dlm hati anda dahulu. Contohnya video di youtube, bukan semua memaparkan perkara yg sebenar berlaku, jika kita nilai melalui mata kasar sahaja maka fitnah itu tersebar. Selidik sesuatu yg berlaku itu, bila dad pt maklumat yg sahih dn meyakinkan br la kita bebas utk melakukan spekulasi tersendiri.
u can imprison us but u cant imprison our idea. semoga apa yg berlaku menjadi pengajaran bg kita. Selamat beramal semua :D


dan ini adlh andaian dan respon rakyat tentang BERSIH 3.0

pelbagai respons rakyat didalam dan luar negara. ada di melbourne, jepun dan mcm2 lg. dan ini adlh gmbr pilihan sy kerana gambar ini ditangkap di madinah kalau xsilap (kalau silap sorry :)) hehe





yang ini dia neutral :)


yang ni pulak paling sadis, satu dunia twu BERSIH tu ape dia plak xtwu..ishh2 so Malaysian..haha :)


yg ni pun neutral :)

yg ni bijak dia sendiri ckp dia xsokong kerjaan tp dia kesal dgn sikap peserta BERSIH 3.0

yg ni pulak mcm kurang bijak sbb ckp xde bukti tp xtwu la kot dia ade bukti sbb Allah je Maha mengetahui..huhu :)

huii! ini mcm extrem sikit. takut dgr :) tanda seru byk beb.. haha


Wednesday, April 25, 2012

Program "a Call For Young Engineers" at SMKA Segamat

Salam,
Pada 20/04/2012 hari jumaat lps aku, haziq, n mubin volunteer utk jd crew for this program. ini adlh program fakulti dimana bertujuan utk memperkenalkan & mempromosikan fakulti kejuruteraan kimia. aq tertarik dgn program ini sbb program ni nmpk menarik (agak sarcastic jugak la sbb alasan sbb nampak menarik.haha). aku boleh cari pengalaman n asah the soft skills (asahsoftskills??hmmm), how to talk wif ppl, how to conduct a program n etc :D (saya xtwu apa lg kelebihan dia..sape nk buat penambahan dipersilakan.*tetibe)

20/04/2012 (jumaat)
lps solat jmt (2.30) aq, mubin n haziq gerak g engine square (kiteorg sempat lg baring2 kt library.caya x?? harusss la percaya sbb kiteorg tgu bas lama sgt). then pukul 3 lbh almost 4 br kite org gerak bersama senior2 n AJK program ni. dlm bas aq ade perasaan seorang abg ni duk sorg n diam je. nama dia ammar. dlm pkul 8.30 lbh kurang sampai SMKA Segamat. sekolah yg cantik. SPM taun lps ade seorang pelajar dpt 12A+, siap tampal poster besar2 kt dewan  (sorg je pun.. kann? yg lain tu xtwu la result mcm mane..kann??haha) haziq bgtwu setiap hari jumaat ade check tudung. so aq tny, "check tudung??" then dia jwb "a'ah, tudung kena bwh siku" gluppp *telan air liur.. mmg patut pun la sbb skola agama kann..haha kiteorg mkn, check in kt hostel then setup brg utk esok (exhibition,explorace,hadiah2 n lain2). time check in kt doom tu teringat time asrama kt kajang high school (KHS) dulu. sebijik same! :) masa setup brg tu nampak la leadership talent kt beberapa org, idea dorg bgus2 utk explorace. then kiteorg blik doom n tidur. doom panas so aku angkat tilam letak kt bwh kipas kt lantai..haha tidur xpki baju..ohyehh..huhu 

21/04/2012 (sabtu)
pagi2 ade ceramah dr Prof.Hanafiah, ini utk student n aq pun turut dgr sambil duduk kt belakang pantau student. n lupa nk bgtwu yg terlibat adlh pelajar form 4 yg duduk diasrama (asrama harian) shaja. then ade briefing game utk ptg tu n ade sesi ta'ruf (pengenalan) dari fasilitator (kami lahh ;) ). sedihnya masa kenalkan diri tu semua fasi laki yg berdiri kt depan tu mcm malu2 n makin lame makin kebelakang, dan ade yg bole sandar n duduk ats pentas sambil perkenalkan diri. nampak x?? inilah mentaliti org melayu yg bg aq universiti je mcm kelas pertama tp mentaliti kelas ketiga. nampak sgt kurang ajar, x berkeyakinan, dan tiada karisma diri. kenapa aq ckp kurang ajar sebab mase perkenalkan diri tu cikgu2 sekolah tu pun ade. yang kau pergi sandar2 terlentuk2 kt pentas tu sambil perkenalkan diri kenape?. dapat bayang??? mcm mane tu agaknya attitude anda? ada yg da sem 6 n ade jugak yg da sem 8 tp still xbole pk. mcm my lecturer said la "mcm mane kalau kiteorg nk lpskan student2 ni kalau pemikiran mereka masih mcm ni, mereke keluar mereka bawa nama UiTM" persoalannya apa yg anda mahu dlm hidup? kekadang perkara yg nampak remeh temeh inilah yg membawa sesuatu yg besar dlm hidup anda. so 1st kita sama2 la kena perbaiki diri.....

aku n ammar kena jaga checkpoint C, "pecah ke x??" masa explorace. dah habis tu petang dlm pkul 4 lbh. then ade masa sikit pelajar juz duduk kt dewan utama tu. masa tu cuaca hujan n sejuk. Then aq start fikir, kalau dtg sini juz dpt markah koku n timba pengalaman so that nampak sgt la kita buat ni utk diri kita je, i must do something. then aq amik kerusi n duduk dgn kumpulan2 pelajar tu, bertanya khabar dan berborak sedikit tentang pelajaran dan masa depan . antaranya aq ckp tentang hala tuju dorg lps ni, dr mane kena mula, bg sedikit nasihant n options. bagi aq, aq kena buat mcm tu sbb agama yg mereka anuti adalah islam & bukan semua drpd mereka adlh org yg senang. mereka perlu dibimbing. xbyk yg dpt ckp but atleast aq usaha. i want their all hv a better life a better future. kalau cuma usaha sedikit yg termampu utk memgubah nasib org melayu islam kt Malaysia ni, kalau tgk kn skrg sedihh, negara kita, populasi kite majoriti tp tahap kemiskinan?? penguasaan ekonomi? (tepuk dada tny hati.byk mane kita usaha dan tahap mane kite) sedihh kita tidak semegah dan gagah seperti umat islam dahulu...

kemudian kami packing n balik.. suasana hujan renyai2 je.pkul 7 ptg bas rengit pun sampai n kiteorg bergerak. time naik bas tu aq lambai pelajar2 form 1 then aq senior tny "ko lambai ape??" mmg la aq lambai budak2 tu so what? nmpak pelik ek?? hahak ade sorg akak ni puji ckp "baiklah capiq ni" aq pun seronok sbb akak tu lawa. HAHA. patutnya kami mkn kt Muar tp ade mslh skit, so kami mkn kt perhentian rehat je. aq pun mkn la dgn mubin n haziq. time tu xde mood lak nk campur ngn senior bukan psl sombong ke ape k. hoho masa dlm bas ammar tny nk dia antar blik kolej x....aq pun jwb la nak.... baik tul dia ni...kalau nk twu ammar ni baik,putih n taff... tu jeww..kthnxbai :D haha. taaaaapi dia da berpunya.hoho untung laa awek dia student UIA   , dia follow program ni pun sbb awek dia ajak.. awek dia akak fasi tudung labuh.. eh jap, tudung labuh?? a'ah labuh kot sbb nmpk mcm labuh, tp biasanya yg tudung labuh2 ni xduduk dlm bas sebelah2 berlainan jantina.. kannn?? haha tp kita kena bersangka baik, mungkin dorg da nikah ke or anythg, kite xtwu aite :) sampi kul 12 kt kolej kena thn ngn guard ,seb baik lps. fuhh! sampai bilik terus terbaring x igt dunia..hehe 
rest in peace~~~~~~~~~ the end 

*sikacakkacak.blogspot.com :) (senyum senget2)