Saturday, April 28, 2012

BERSIH 3.0 dan Pendapat Rakyat Malaysia

"First of all post ini tidak menyebelahi mana2 pihak atau parti, post ini neutral, sekadar pandangan rakyat :) "

ada yg kata sampai ratusan ribu manusia menyertai. anda rasa? photoshop atau ori? 


 Pendapat saya 

BERSIH 3.0 adalah satu perhimpunan yang hak kerana matlamat utamanya adalah "to  advocate for clean and fair electoral system" (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil).. Pada pandangan sy perhimpunan ini amat sukar diadakan.. byk prosedur yang perlu dipatuhi dan byk stage yg perlu dilalu bagi menjayakan perhimpuanan ini (orang atas byk buat kerja), dan semestinya kerajaan berusaha utk tidak mengadakan perhimpunan ini kerana ats bagi bad reputation terhadap barisan kerajaan. persoalannya mcm mane perhimpunan ini dpt juga diadakan???, pdhl kerajaan mempunyai pengaruh yg besar kerana dia adalah pemerintah..(pls baca sampai habis!) berikut adlh Andaian BERSIH 3.0 berjaya diadakan :

Pertama seperti yg saya ckp diatas iaitu pembangkang berusaha keras melalu pelbagai kerenah birokrasi utk mendapatkan kelulusan kerajaan, pembangkang juga menguasai 5 negeri di Malaysia dan memiliki pemimpin yg berwibawa sehinggakan berjaya mengadakan BERSIH 3.0...

Kedua BERSIH 3.0 berjaya dan mendpt kelulusan pihak kerjaan kerana "mungkin" terdapat bantuan, tajaan, or sokongan dr pihak luar.. samaada kerajaan negara lain atau NGO's. kenapa sy ckp mcm ni kerana kerajaan sudah bertapak lama dan memegang kukuh pimpinan negara ini.. sudah pasti byk sokongan dan hubungan dgn negara luar tetapi igt tidak semua negara atau NGO yg berpuas hati dan mempunyai hubungan yg baik dgn barisan Kerajaan Malaysia. inilah yg membuatkan pihak membangkang mendpt sokongan dr pihak luar samaada dlm bentuk duit atau maklumat risikan... keselamatan dan keamanan sesebuah negara adlh bergantung pd bahagian risikan... kemungkinan pihak pembangkang dibantu risikan luar...(andaian sahaja) maklumat dlm dunia risikan adlh sesuatu yg amat berharga dan juga bole membawa ugutan... satu maklumat je kalau bocor boleh menyebabkan malapetaka seperti peperangan... jika negara luar iaitu negara kuasa besar seperti china mendesak BERSIH 3.0 diluluskan maka kerajaan terpaksa meluluskan... memang kita xnampak secara mata kasar kerana kerajaan china juga boleh mendesak supaya kerajaan Malaysia tidak mendedahkan perkara ini... negara china negara yg besar mereka mempunyai risikan yg baik kemungkinan drpd maklumat negara bocor kerajaan terpaksa meluluskan BERSIH 3.0. mereka juga boleh mengugut dgn mengenakan sekatan ekonomi atau dgn menarik balik hubungan kedua2 negara. mmg kita xtwu dn xnmpk sbb inilah yg dinamakan sesuatu yg perlu dipandang dgn mata akal not mata kasar. 

andaian Ketiga kita juga mempunyai PBB dn organisasi dunia yg lain yg dpt memeliharakan kedaulatan negara tercinta ini drpd ugutan atau provokasi pihak luar.. tetapi kenapa BERSIH 3.0 mendpt kelulusan juga??? andaian saya ialah ini adalah "strategi" barisan kerajaan... ada dua kemungkinan jika bersih berjaya diadakan pertama keburukan kedua adlh kebaikan bg pihak kerajaan. keburukannya ialah  isu ini akan mendpt perhatian media luar.. (kalau media massa dlm negara semua pro-kerajaan) jika rmi yg menyertai maka gelombang kebangkitan rakyat dpt dilihat diseluruh dunia, reputasi kerajaan akan jatuh, hubungan dgn negara luar mungkin akan terjejas... persepsi negatif masyarakat dunia terhadap pimpinan baris akan nasional... kelebihan (strategi) yg dimiliki barisan kerajaan adlah seperti kerosakan, keganasan yg dilakukan peserta BERSIH 3.0... semua tahu main rmi org yg menyertai perhimpuanan ini maka semakin tinggi peratus utk berlakunya perkara yg tidak diduga.. jumlah dan tenaga manusia yg rmi sesiapa pun tidak dpt menghalang. lgsatu kalau sorg buat hal dan kemungkinan akan menglibatkan peserta lain... contohnya serg peserta yg mengapi-apikan peserta lain dgn menghasut supaya melanggar sekatan polis atau memukul polis... dan andaian saya kerajaan ingin menukar perhimpuanan ini drpd yg membawa keburukan kpd mereka kpd membawa kebaikan kpd mereka. kemungkinan juga dlm peserta bersih ini ada juga org kerajaan bertujuan utk mengapi-apikan peserta yg lain, tu la yg menyebabkan keganasan berlaku...  ini adlh politik dan yg berlaku adlh politik.. jika jumpah peserta BERSIH sedikit maka ini akan memalukan pihak pembangkang.. kemungkinan kejadian yg didalam youtube yg kita saksikan sudah dirancang oleh kerajaan bg menukar situasi itu supaya menyebelahi (membawa kebaikan) mereka.. kemungkinan anggota risikan malaysia terlibat sama... jika anda perasan orang2 & pihak atasan kerajaan tidak terlalu betul2 menentang perhimpunan ini pdhl perhimpunan ini bakal memberi impak yg besar kpd mereka, seperti ada udang disebalik batu.. anda paham apa yg saya cuba sampaikan?? dan saya nak anda paham ini adlah andaian mata akal.. 

Keempat kemungkinan berlakunya pertukaran maklumat, perjanjian atau sesuatu yg melibatkan wang antara kerajaan dgn pembangkan atau kerajaan dgn pihak luar yg menyokong pembangkang atau pembangkang dgn pihak luar supaya pihak luar dpt mempengaruhi kerajaan.. contohnya risikan negara mongolia mempunyai maklumat (bukan bukti) tentang kes pembunuhan altantuya yg melibatkan Perdana Menteri Najib Tun Razak, so berlaku pertukaran (trade) pihak pembangkang mendapat maklumat utk mengugut kerajaan dan mongolia akan mendapat bantuan dagangan jika PR memerintah.. (contoh supaya korg nampak.haha) mcm xlogik tp bole berlaku dan tidak mustahil... 

andaian Kelima BERSIH 3.0 berjaya diadakan adlh mereka takut pandangan rakyat terhadap mereka semakin teruk.. dimana jika suara kebebasan rakyat disekat maka mereka akan menerima padah.. so mereka mengharapkan supaya kepercayaan rakyat kembali dek kebebesan bersuara dan tolak ansur dr barisan kerajaan. 
terdapat andaian yg lain tp ini sahaja yg larat saya nyatakan (byk nk pk beb pastu taip satu hal) :) huhu 

kesimpulan
Dan apa yg saya ingin pesankan lagi ialah jgn menilai sesuatu itu dgn mata kasar tetapi nilai dgn mata akal. Kerana sesuatu yg dinilai melalui pandangan mata kasar adlh fitnah tetapi sesuatu yg dinilai dgn akal akan membawa kebenaran. tempatkan akidah dan akhlak seorang muslim dlm hati anda dahulu. Contohnya video di youtube, bukan semua memaparkan perkara yg sebenar berlaku, jika kita nilai melalui mata kasar sahaja maka fitnah itu tersebar. Selidik sesuatu yg berlaku itu, bila dad pt maklumat yg sahih dn meyakinkan br la kita bebas utk melakukan spekulasi tersendiri.
u can imprison us but u cant imprison our idea. semoga apa yg berlaku menjadi pengajaran bg kita. Selamat beramal semua :D


dan ini adlh andaian dan respon rakyat tentang BERSIH 3.0

pelbagai respons rakyat didalam dan luar negara. ada di melbourne, jepun dan mcm2 lg. dan ini adlh gmbr pilihan sy kerana gambar ini ditangkap di madinah kalau xsilap (kalau silap sorry :)) hehe





yang ini dia neutral :)


yang ni pulak paling sadis, satu dunia twu BERSIH tu ape dia plak xtwu..ishh2 so Malaysian..haha :)


yg ni pun neutral :)

yg ni bijak dia sendiri ckp dia xsokong kerjaan tp dia kesal dgn sikap peserta BERSIH 3.0

yg ni pulak mcm kurang bijak sbb ckp xde bukti tp xtwu la kot dia ade bukti sbb Allah je Maha mengetahui..huhu :)

huii! ini mcm extrem sikit. takut dgr :) tanda seru byk beb.. haha


No comments:

Post a Comment