Wednesday, April 25, 2012

Program "a Call For Young Engineers" at SMKA Segamat

Salam,
Pada 20/04/2012 hari jumaat lps aku, haziq, n mubin volunteer utk jd crew for this program. ini adlh program fakulti dimana bertujuan utk memperkenalkan & mempromosikan fakulti kejuruteraan kimia. aq tertarik dgn program ini sbb program ni nmpk menarik (agak sarcastic jugak la sbb alasan sbb nampak menarik.haha). aku boleh cari pengalaman n asah the soft skills (asahsoftskills??hmmm), how to talk wif ppl, how to conduct a program n etc :D (saya xtwu apa lg kelebihan dia..sape nk buat penambahan dipersilakan.*tetibe)

20/04/2012 (jumaat)
lps solat jmt (2.30) aq, mubin n haziq gerak g engine square (kiteorg sempat lg baring2 kt library.caya x?? harusss la percaya sbb kiteorg tgu bas lama sgt). then pukul 3 lbh almost 4 br kite org gerak bersama senior2 n AJK program ni. dlm bas aq ade perasaan seorang abg ni duk sorg n diam je. nama dia ammar. dlm pkul 8.30 lbh kurang sampai SMKA Segamat. sekolah yg cantik. SPM taun lps ade seorang pelajar dpt 12A+, siap tampal poster besar2 kt dewan  (sorg je pun.. kann? yg lain tu xtwu la result mcm mane..kann??haha) haziq bgtwu setiap hari jumaat ade check tudung. so aq tny, "check tudung??" then dia jwb "a'ah, tudung kena bwh siku" gluppp *telan air liur.. mmg patut pun la sbb skola agama kann..haha kiteorg mkn, check in kt hostel then setup brg utk esok (exhibition,explorace,hadiah2 n lain2). time check in kt doom tu teringat time asrama kt kajang high school (KHS) dulu. sebijik same! :) masa setup brg tu nampak la leadership talent kt beberapa org, idea dorg bgus2 utk explorace. then kiteorg blik doom n tidur. doom panas so aku angkat tilam letak kt bwh kipas kt lantai..haha tidur xpki baju..ohyehh..huhu 

21/04/2012 (sabtu)
pagi2 ade ceramah dr Prof.Hanafiah, ini utk student n aq pun turut dgr sambil duduk kt belakang pantau student. n lupa nk bgtwu yg terlibat adlh pelajar form 4 yg duduk diasrama (asrama harian) shaja. then ade briefing game utk ptg tu n ade sesi ta'ruf (pengenalan) dari fasilitator (kami lahh ;) ). sedihnya masa kenalkan diri tu semua fasi laki yg berdiri kt depan tu mcm malu2 n makin lame makin kebelakang, dan ade yg bole sandar n duduk ats pentas sambil perkenalkan diri. nampak x?? inilah mentaliti org melayu yg bg aq universiti je mcm kelas pertama tp mentaliti kelas ketiga. nampak sgt kurang ajar, x berkeyakinan, dan tiada karisma diri. kenapa aq ckp kurang ajar sebab mase perkenalkan diri tu cikgu2 sekolah tu pun ade. yang kau pergi sandar2 terlentuk2 kt pentas tu sambil perkenalkan diri kenape?. dapat bayang??? mcm mane tu agaknya attitude anda? ada yg da sem 6 n ade jugak yg da sem 8 tp still xbole pk. mcm my lecturer said la "mcm mane kalau kiteorg nk lpskan student2 ni kalau pemikiran mereka masih mcm ni, mereke keluar mereka bawa nama UiTM" persoalannya apa yg anda mahu dlm hidup? kekadang perkara yg nampak remeh temeh inilah yg membawa sesuatu yg besar dlm hidup anda. so 1st kita sama2 la kena perbaiki diri.....

aku n ammar kena jaga checkpoint C, "pecah ke x??" masa explorace. dah habis tu petang dlm pkul 4 lbh. then ade masa sikit pelajar juz duduk kt dewan utama tu. masa tu cuaca hujan n sejuk. Then aq start fikir, kalau dtg sini juz dpt markah koku n timba pengalaman so that nampak sgt la kita buat ni utk diri kita je, i must do something. then aq amik kerusi n duduk dgn kumpulan2 pelajar tu, bertanya khabar dan berborak sedikit tentang pelajaran dan masa depan . antaranya aq ckp tentang hala tuju dorg lps ni, dr mane kena mula, bg sedikit nasihant n options. bagi aq, aq kena buat mcm tu sbb agama yg mereka anuti adalah islam & bukan semua drpd mereka adlh org yg senang. mereka perlu dibimbing. xbyk yg dpt ckp but atleast aq usaha. i want their all hv a better life a better future. kalau cuma usaha sedikit yg termampu utk memgubah nasib org melayu islam kt Malaysia ni, kalau tgk kn skrg sedihh, negara kita, populasi kite majoriti tp tahap kemiskinan?? penguasaan ekonomi? (tepuk dada tny hati.byk mane kita usaha dan tahap mane kite) sedihh kita tidak semegah dan gagah seperti umat islam dahulu...

kemudian kami packing n balik.. suasana hujan renyai2 je.pkul 7 ptg bas rengit pun sampai n kiteorg bergerak. time naik bas tu aq lambai pelajar2 form 1 then aq senior tny "ko lambai ape??" mmg la aq lambai budak2 tu so what? nmpak pelik ek?? hahak ade sorg akak ni puji ckp "baiklah capiq ni" aq pun seronok sbb akak tu lawa. HAHA. patutnya kami mkn kt Muar tp ade mslh skit, so kami mkn kt perhentian rehat je. aq pun mkn la dgn mubin n haziq. time tu xde mood lak nk campur ngn senior bukan psl sombong ke ape k. hoho masa dlm bas ammar tny nk dia antar blik kolej x....aq pun jwb la nak.... baik tul dia ni...kalau nk twu ammar ni baik,putih n taff... tu jeww..kthnxbai :D haha. taaaaapi dia da berpunya.hoho untung laa awek dia student UIA   , dia follow program ni pun sbb awek dia ajak.. awek dia akak fasi tudung labuh.. eh jap, tudung labuh?? a'ah labuh kot sbb nmpk mcm labuh, tp biasanya yg tudung labuh2 ni xduduk dlm bas sebelah2 berlainan jantina.. kannn?? haha tp kita kena bersangka baik, mungkin dorg da nikah ke or anythg, kite xtwu aite :) sampi kul 12 kt kolej kena thn ngn guard ,seb baik lps. fuhh! sampai bilik terus terbaring x igt dunia..hehe 
rest in peace~~~~~~~~~ the end 

*sikacakkacak.blogspot.com :) (senyum senget2)


No comments:

Post a Comment