Friday, June 8, 2012

PTPTN tarik balik pembekuan pinjaman pelajar unisel

berita terbaru & masih panas iaitu PTPTN tarik balik pembekuan pinjaman pelajar unisel.

alasan daripada pihak PTPTN (kementerian) :

  1. reaksi bantahan drpd pelbagai pihak
  2. unisel sendiri menyatakan ia tidak berniat memberi "pendidikan percuma" kpd pelajar
tapi pendapat aku tentang pembekuan dan penarikan balik pembekuan PTPTN:

  1. perbuatan ini umpama "mendongak sambil meludah"
  2. tindakan pembekuan ini membebankan pelajar tuntas mencetuskan kemarahan pelajar.
  3. tindakan ini pd mulanya ingin memberi cabaran & tekanan kpd kerajaan negeri dibawah pimpinan PR tetapi tidak dirancang & diatur dgn baik hingga memalukan sendiri pihak kerajaan. yela x sampai seminggu pun ckp bekukan pinjaman PTPTN tetiba tarik balik kenyataan. 
  4. MB selangor ni bijak & pantas. dia celik perniagaan bukan calang2 pemimpin. oleh itu pembekuaan PTPTN ini umpama memberi mereka (PR) menunjukkan kemampuan memberi pendidikan percuma. forsure MB selangor dpt handle perkara ini sebab itu mereka tarik balik pembekuan itu. Antara cara utk mengatasi perkara ini kerajaan slgr menggadai tanah seluas 500 ekar yg berjumlah 30 juta milik unisel.  for ur infomation kerjaan selangor juga ada tabung dan duit simpanan sendiri berjuta-juta. selangor  reserves 1.8billion and this problems can quickly solve. 
  5. lastly, SHAME ON YOU... haha
 sumber :  MalaysiaKini

2 comments:

  1. Sampai bila duit kerajaan akan mampu bertahan nak support pendidikan percuma??

    ReplyDelete
  2. ow.. ada jwpnya.. saya nasihatkan tgk video debat PTPTN antara rafizi & khairy.. melalui itu anda dpt memikir sendiri.. bg saya isu pendidikan percuma ini manifesto PR. kita sbagai rakyat kita sebagai kerajaan rakyat kalau ada yg nk kasi pendidikan percuma xkn la kite xnk..pelik jgk kalau xnk mende free.. pasal perlaksanaa tu xpyh fikir, biar PR yg fikir mcm mane klau mereka memerintah.. klau mereka x dpt laksanakan janji2 tu, so kita tukar parti lain. senangkan? kita rakyat pilih la parti yg membawa byk kebaikan & kesenangan kpd rakyat xkesah la PR or kerajaan :)

    ReplyDelete