Friday, September 28, 2012

Bajet 2013 buat rakyat tersenyum (senyum sindir)

overall bajet 2013 yg dibentangkan kerajaan memberi manfaat kpd rakyat... juga dilihat lebih byk & details.. angkanya pun ber"billion2".. bila tgk "WOU" klua drpd mulut.. kagum semestinya... TETAPI kita jgn cepat suka atau lupa seperti org yg kena bodek... ber"billion" juga hasil negara lesap, ketirisan wang, politik racist, kelembapan pentadbiran, rasuah berleluasa, fakta melayu sendiri susah & ketinggalan... mmg perancangan mereka rapi dan ber"billion".. TETAPI perlu tahu juga mereka adlh kerajaan sebab itu ada duit ber"billion" utk dibentangkan dlm bajet 2013.. mereka mempunyai kuasa memerintah... kita jgn mudah termakan kata2 & bodekan... saya xkata bajet pembangkang lebih baik... ada juga drpdnya bagi saya tidak setuju.. sudah 55tahun memerintah skrg giliran utk mereka rehat sebentar.. kita lihat pula kekuatan PR utk memerintah..

 bagi sesetengah org kata mereka tidak yakin dgn kekuatan PR... ada PR mentadbir 4 negeri dibawahnya dgn teruk... persoalan saya manakah kesahihan berita itu? fakta ata auta? bagi saya shahrizat jalil kaut duit rakyat berjuta2 adalah fakta... isu kapal scorpene dn sebagainya adlh fakta klau tidak xkan la sampai isu ini disebut dimahkamah Perancis... kita ingin lindungi negara atau lindungi kroni? mmg ada kelemahan dlm pentadbiran PR dibawah negeri yg dijajah..saya akui.. kerajaan pun begitu ada melakukan kesalahan.. tapi kenapa kita lihat pada kesalahan PR sahaja? kemana integriti dan ketelusan kita dlm menilai sesuatu? begitu juga Pro-PR, jgn terlalu menuding jari dan meletakkan kesalahn pd kerajaan.. mereka juga manusia cuba mentadbir negara ini dgn baik.. sebagai rakyat kita harus melihat dan menilai tanpa berat sebelah... jadilah rakyat yg matang... oleh itu sumber bacaan haruslah tiada diskriminasi atau berat sebelah.. sebagai contoh kalau nk baca Utusan bacalah juga Keadilan Daily..juga carilah sumber dalam & luar negara seperti Yahoo!, majalah juga artikel dari penulis luar negara..supaya kita tahu apa yg ditulis oleh mereka... dan rajin2 lah buka fakta tentang ekonomi dan kedudukan negara di persada dunia... bandingkan dgn negara serantau & negara yg berlatar belakangnya hampir sama dgn kita... baru kita dpt lihat perkembangan sebenar negara... baru kita tahu bagaimana kerajaan mengurus negara.. akhirnya kita akan sedar perkara apa yg benar dan perkara apa yg hanya mainan politik..
hang tgk aku.. cool ja.. hahaha
i juz want to share smtg cool here.. untuk renungan bersama...
Iskandar malaysia bakal menjadi sebuah bandar yg termaju di asean malah akan mengatasi singapura dlm pelbagai aspek... tetapi setakat mana majoriti melayu kekal??? hampir kesemua ibu negeri atau bandar di malaysia di huni kaum cina dan bukan melayu... kebanyakan kedai,premis,rumah & tanah disana dimiliki majoriti kaum cina... mereka menguasai 70% ekonomi malaysia!... pdhl peratusan kaum cina dimalaysia hanya 23.7% manakala melayu lebih rmi iaitu 50.4% melayu... kita telah lihat bandar2 dikuasai bukan bumiputra inginkah kita lihat pula iskandar malaysia di monopoli kaum lain? 55 tahun memerintah tetapi... "People Work Under Pressure".. kerajaan konon pro-melayu ini perlu merasa tertekan dlm semua isu ,bagi memajukan luarbandar yg mana majoritinya dihuni kaum melayu, tentang pemilikan tanah,rumah dan premis supaya majoriti pemilikan mengikut kaum adalah seimbang...


"i look forward, see it, n worry abt the fate of the Malay"-me


No comments:

Post a Comment