Monday, January 21, 2013

Birthday gift from IOWA, USA

Hi Nasyitah... how are u? ok straight to the point, kau satu2 nya kwn aku yg kt oversea yg sanggup post card dan hadiah harijadi aku... that made me fervently record this video.. jgn x tgk, lau x tgk rugi!..hoho Jom tengok (tapi jgn gelak..haha!)

Click dekat perkataan "Thanks Nasyitah" tu atau buka dekat new tab so video ni lebih besar, yg ni kecik sgt..cissssss 

(video have been removed)
nk tgk msg aku :)


sampul surat: Nama siap ada Encik Ir lagi.. terbaik! haha Engineer to be :)


Bluekkkk x terkejut ponnng.. terasa mcm eh mende ape ni, sape buang sampah dlm peti surat aku ni..haha gurau3 :P

Iman bertingkat-tingkat?? WUAAA... gua x mampu derr.. stakat bangang bertingkat2 bole kot..haha lain ckp la mcm ni "semoga kau bertingkat2 hensem"..cehhhh :D *gaya nk kena baling mangkuk tingkat aku ni* haha

WOAAA!!! terkejut jugak bila tahu ada hadiah skali... rasa mcm mimpi.. aq sempat gosok2 mata dan hentak2 kepala kt meja,... igtnya mimpi..haha owsem!

 Thank you very much!!! :) ... May Allah Bless u..



Wednesday, January 16, 2013

Pendapat Mahasiswa : Isu Bawani dan Sharifah (Listen listen listen, Let me speak)

Berikut adalah isu yang timbul antara seorang pelajar Universiti Utara Malaysia dan Presiden Suara Wanita Malaysia ketika program Forum Mahasiswa hampir melabuhkan tirai. Credit to Miss Bawani & Miss Sharifah Zohra Jabeen

Bagaimana Pendidikan Percuma boleh dilaksanakan
Listen listen listen listen listen!....Let me speak... ada yang mengatakan begini 
"Tiada apa yang percuma di dunia. Memang pendidikan percuma, tetapi ada bayarannya untuk dapatkan sesuatu yang percuma. Analogi yang sesuai umpama beli sesuatu produk, kita dapat free gift melalui pembelian kita. Sama juga dengan isu ini, pendidikan percuma, tetapi rakyat harus membayarnya melalui mekansime yang lain. Sebagai contoh, cukai, rakyat akan bayar balik melalui cukai"
untuk maklumat anda, jika pendidikan percuma dilaksanakan wang yang digunakan adalah daripada wang petronas yang petronas beri kepada kerajaan setiap tahun..Kita perhatikan fakta ini, Petronas adalah peyumbang terbesar kepada pendapatan negara, pada 2008 sahaja sebanyak 44.9%.. Pada 2005 Petronas menyumbang sebanyak 31.2 billion daripada perbelanjaan negara dan pada tahun 2011 adalah sebayak 183 billion... Pendapatan Petronas pernah susut teruk tetapi kembali pulih seperti biasa tahun seterusnya.... wang petronas beri kepada kerajaan pula lebih kurang 80 billion/tahun  (sumber BERNAMA & Blog DSAI) untuk makluman anda Pakatan Rakyat telah menjalankan kira2, KOS untuk pendidikan percuma daripada sekolah rendah hingga ke Universiti campur biasiswa/bantuan bagi yang tidak berkemampuan hanyalah sebanyak 5 billion setiap tahun... wang ini diperoleh hasil daripada pendapatan Petronas yg diberikan kepada kerajaan setiap tahun dan bukannya melalui kutipan cukai... Kerajaan harus sedar pelaburan ilmu ini banyak berkat dan manfaat, kita melabur kepada rakyat dengan memberi pendidikan percuma suatu hari rakyat akan membalas kembali, bila sudah tamat belajar mereka akan kembali bekerja disini dan akan memajukan malaysia kembali, ihsan kerajaan dgn memberi pendidikan percuma ini akan dibalas dengan khidmat daripada rakyat...Rakyat akan bekerja dalam negara, memajukan negara dan berkhidmat untuk kerajaan kembali, sektor2 pekerjaan akan diisi ini yang dikatakan  ibarat kita menanam benih esok lusa menjadi pokok... Ekonomi negara pasti rancak kerana berkat kita melabur pada ilmu... Keluarga yang berpendapatan rendah dapat menggunakan wang untuk membayar yuran universiti & wang untuk membeli buku2 untuk kepentingan tertentu contoh penggunaan internet dirumah dan barang2 untuk keselesaan hidup. contoh yuran 1 sem universiti dah 500 campur duit buku 300 dah RM800/sem... Duit ini boleh digunakan untuk keluarga berkenaan menaikkan taraf hidup... Dimasa yang sama kualiti hidup mereka akan bertambah..... dinegara kita masih negara kelas ke-2 dunia dan negara berpendapatan rendah... kehidupan rakyat masih dihimpit susah dan kadar kemiskinan masih tinggi, rakyat tidak mampu dengan kos sara hidup dan pendidikan yang tinggi,.. negara kita bukan negara maju dimana rakyatnya semua berkemampuan,,, ada rakyat yang pendapatan keluarga berjumlah RM 3000 sedangkan ada anak 5 orang yang masih belajar, bayangkan wang sara hidup, duit rumah dan kereta lagi perlu dibayar... bertapa berat beban yang perlu ditanggung. .. oleh sebab itu pendidikan percuma ini berbaloi dilaksanakan dinegara seperti ini,... hanya 5 billion daripada 80 billion digunakan untuk pendidikan percuma. Oleh kerana itu saya amat yakin pendidikan percuma boleh dilaksanakan... -Muhammad Shafiq-


seorang rakan dilaman sosial telah berkongsi isu ini. Berikut adalah perbualan saya dan Individu A.. komen dia saya tidak pamerkan kerana tidak mendapat kebenaran dari tuan empunya komen. Tujuan dipamerkan adalah untuk kita mahasiswa berfikir dan ambil sebagai pengajaran.. bukan bertujuan untuk mengexploitasi atau menjatuhkan sesetengah pihak..Komen (dibawah) :

kita fikir positif dan ambil yang positif... kehidupan kita pun akan positif 
terima kasih sebab sudi membaca.. XOXO :D


Thursday, January 3, 2013

shafiq : Post masa study week Sem 3

25/12/12 8.00am
yang menariknya mlm ni, aq pasang lagu kt fon, random la.. pastu aku online facebook dan scroll down the news feed, suddenly aku ternampak shila hamzah post gmbr dia bersama sepasang kasut, she looks beautiful and at the same time lagu "acoustic patah seribu bermain di telefon aku"... kebetulan yang sgt romantik,...kan2...huhu serentak semasa aku terpandang gmbr shila hamzah tiba2 lagu "patah seribu" pun terpasang....sheweeet nyeeee~....lol...  ok so pastu aku kuar mkn dgn member aku, dia ambil aku kt kolej, then kiteorang g mkn kt orkid thai.. gerai sebelah plaza masalam tu,...

27/12/12 9.00am
stress aku bila sofea putih kena tudud pondan pdhl dia mmg perempaun... lelaki kalau sesama lelaki senang mak bapak kau je nk kata org pondan atau gay.. bila ade awek mengaku bukan wanita tulen kau pulak kata dia pondan konon dia tu sbnrnya laki, apehal?? xbole terima ke awek chantekk les? sbb ko xpercaya? lau lelaki tu senang je kau tuduh gay pdhl dia x pernah pun mengaku gay... perempuan ni mengaku les kau boleh kata dia pondan.. apakah bebabian ini? org mcm ni aq rasa babi sgt... serius doh, stressss.
 pagi td plak aq xbole tido lam kul 6 sbb lapar sgt.. dlm gelap2 pagi tu aku pun kuar nk g cari makanan, smpi kt pagar kolej aq tgk pak guard semua terlentang kt kerusi tidur sambil mulut ternganga.. err... mmg patut la dulu jati terbakar pak guard xperasan ...pdhl blok terbakar tu dpn mata je.. sadis pak guard ni, haish.. masa aku balik aq tgk sorg dah terjaga sambil basuh muka dekat sinki.. dlm hati "Gooood Moooorning" sambil nada perli2 sikit...ahah!

27/12/12 4.00pm
"the art of prostituition" atau seni pelacuran... the words implies something beautiful... actually, its depends on the individual.. either for love or lust... maybe its for money, materialistic or enjoyment..... nothing much to say... just some people just need something and he must reciprocate or change with sex... some people really need it, and some people are able to reward... its called "Give & Take"...

27/12/12 6.30pm
u cant forget what u cant forget... dari semalam xboleh study!... dosa dan kisah silam terbayang depan mata, sentiasa dlm fikiran aku... rasa serba salah kuat dlm hati aku... first utk perenggan ni bila aku kluarkan perkataan "fuck" maksudnya aku mengkeruhkan hubungan antara aku dan org berkenaan.. bukannya aku fuck org tu...k? fhm.. bila aku kata "fuck: kira mcm aku mencarut la..orite faham?.....  i fuck people, i felt guilty & uneasy, "maybe" & "maybe" bcoz i just simply fuck & leave them... i dont think im that kind of person, coz i'll never do that such things... but my heart feel like i had been doing this things so many times.. but i didnt...  .. hmm i just....hm  i dont simply fuck & leave them... rasa serba salah bila kita buat sesuatu yg slh... i fuck the relationship between us... i make a silly mistake... fuck it of!.... not because the "fuck things"...but coz i leave them & lost a contact.. but i didnt simply leave them.. things happen for a reason... everbody have their own reason.. just dont judge people without knowing the reason... forsure i will never do that immoral behavior..... live your life.. Happy & Cool aite...

29/12/12 1.12am
aq xbole tidur... hal semalam... hm.. i do a mistake and please forgive me... but think about it again, u are the reason... i made all this just for us.. for your happiness... -a friend-

3/1/13 23:56
Hi selamat taun baru! tup tap tup tap dah tahun baru :))) huhu... ok nanti aku aakn update lagi psl taun baru.. entry yg khas utk taun baru,,..hehe ini last post aku sebelum final exam... esok dah exam!..fuhhh cuak cuak.. ok kita cool. (inhale exhale).... td baru je kol dia dan pjg cternya kalau nk diceritakan... so pendeknya, ye awak, sy syg awak dan sy tny awak syg saya sbb sy nk twu awak syg sy lagi atau x.. bukan sbb su mempersoalkan mende tu tp hanya bertanya je... xslh pun kn... :) so chill k... miss u.. XOXO D