Wednesday, August 31, 2011

shafiq : Hidup

hidup penuh tekanan... sirna kaifiat menenangkan jiwa... shafiq tiada tempat utk menbingkai perasaan, tiada objek utk shafiq luahkan... hanya jiwa yg lembut akan memahami... tidak semua manusia adalah sahabat tidak semua sahabat tempat bersandar.. tidak seluruh insan berhemah dgn percakapan... kekadang kebaikan pada seseorang ibarat susu dibalas tuba dek perselisihan.. dari jiwa yg agung tiada tempat utk aku titipkan perasaan .. melayan karenah masa pancaran duniawi...  tenaga atma memaksa utk aku melepaskanya pada alam... kesakitan tiada bendungan ...pedihh ini tiada manusia tahu apatah lagi memhami... aku masih mencari sahabat jiwa.. pada mulut daripada hati sanubari tempat aku berlindung dari fitnah yg memancar, disitu tiada bahasa keluhan aku tuturkan... aku tiada manusia... utk berkongsi..... hidup selama puluh tahun ini sirna bahagia... apabila hari2 ini aku lalui tiada memori emas yg kekal bernilai dalam hidup ini, aku merasakan kekecewaan... byk memori indah seakan lesap kedalam lubang hitam. apabila memori indah ini hanya dikelilingi kehitaman memori.... bagaikan ada pusaran hitam sekeliling binaan  memori. pusaran yg memamah ketawa dan senyuman... hmmmmmm.... hidup penuh kegelapan... tiada cahaya kebahagian dtg menerpa....memori pahit, kenangan hitam, aku kelemahan... aku kepenatan mencari perwira... aku tandus kemenangan... 
aku..............

wahai manusia... selagi kamu meniti masa selagi itu usia meniti dewasa... matanglah dgn masa... kamu akan titi hari dewasa yg indah... sayangi org yg menyayangi kamu...jgn kamu tepiskan kasih syg manusia kerna seorang manusia yg tidak menyayagi kamu... jgn dikejar cinta dihadapan jika khazanah cinta pd bahu keciciran, sedangkan cinta dihadapan itu berjalan meninggalkan kamu. cinta manusia adalah khazanah yg bernilai... inilah bukti agungnya manusia... hargailah manusia, bahagiakanlah manusia, gembirakanlah manusia....disitu ada cahaya...cintalah org yg menyintai kamu dgn ikhlas sesungguhnya kebahagian itu ada pada dia....

[sikacakkacak]
31/08/2011 :: 11.59 p.m


Sunday, August 21, 2011

Shafiq :Complete Map To Kolej Jati [UiTM Shah Alam]

Hadekk2 : "Hmmmmmm, kolej jati?? kt mane ahh?? hmmm...hakak2, kolej jati mane?"
Hakak2 : "Ha?? kepala hotak kau. Bila masa haku jd hakak kau!" [Joke =) ] 

Si A : "weh B, ko twu x mane kolej jati? aku ni bukan apa, aku cuma nak daftar 6 haribulan 9 ni dekat sana. aku cari dlm map Universiti incredible Tanah Melayu (UiTM) x jumpa pun. hmmmmmm " kata Si A dlm nada bangga

Si B : "A'ah, aku pun akan daftar dkt situ . hari tu aku ronda2 dalam uitm tu tapi haram jadah nak jumpa. har har har" kata Si B sambil gelak ala-ala setan.

Si A : "weh!! B, hang jgn glak je. kang sesat. pastu x dapat daftar. pastu x dpt masuk uitm. pastu x dpt smbg blaja.! " kata Si A dgn nada cemas separuh mati

Si B : "ha!, aku ada 1 idea jom kita lawat http://sikacakkacak.blogspot.com/ " kata Si B ambil tersenyum

Si A : "Jom3!" kata Si A 


Diatas Adalah Pemasalahan yg mungkin kauolang alami. so, xpayah nervous or cemas mcm nak mati. sebab korg xperlu mati pun.kalau korg mati dah jd mslh negara. uitm sudah kekurangan mahasiswa.har har har... juz baca panduan dibawah mungkin boleh membantu. tapi aku x jamin 100% tepat la. "buah cempedak diluar pagar, ambil galah tolong JOLOKkan, saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan" =)



ha!.. ini adalah map UiTM n kawasan sekeliling dia. lu jgn tgk ni lu tgk bwh. 


kawasan yg highlight warna kuning ni adalah UiTM teritory. Abg kawasan dia Pak Long Sahol Hamid...Berani kau jejak?! kau nak rase tujahan moktar sakti kuasa incredible dia hah pergi2... [@HanyaGurauanSematamata]


yg ini pula adalah kawasan dimana terletaknya Kolej Jati.[berhighlight kuning] . hahh?! pelik x? haku tgk mula2.. laaaaa.. situ pulak dia.. patut la search kt google maK bagai nak mati tp x jumpa jugak. rupanya Kolej jati nun jauh pendalaman... tuh mcm mane tu ko nak g klas??? naik kereta? kena bawak kereta? ko mampu ke?? haa..xpe2.. kt situ ada bas.. ko xpyh vogue sgt bawak kereta kebal ko. UiTM bantu anda. hm, tgk photo bawah ni.. aq da zOom dekat2 mane kwsn sebenar Kolej Jati. zassssss.........


Kolej Jati tuhh, Warna Kuning tu yg mcm liplap2 baju kurung hakak2. chanteek x?.. x nmpk lagi.. jom tgk kat bwh haku maen zOom je..


ada 6 blok kalau x silap. x termasuk dewan makan@kafeteria [highlight kuning tuh] korg tau x dpn tu ada stall  nasi lemak.. n depan tu jugak ada rumah org2 tua.. diulangi.. RUMAH ORANG2 TUA. so, malam2 jgn la maen dota sambil jerit2..kesian makcik2 tu nak tido.. actlly korang dekat je ngn food court seksyen 2. jln kaki lintas jln je.


ini Bulatan Bistari kalau korg dr lebuhraya persekutuan maknanya korg dari bawah[dari jam 6] kalau dari highway klang tu maknanya korg dari ats.[jam 12 or mb jam 9] ....so, korg masuk jam 3 ikut titik2 warna MERAH tu... yg dot2 warna BIRU tu adalah Pintu Utama UiTM. titik merah tu jln masjid..korg kalau ikut jln masjid da selamat. aku xnak korg sesat tu yg aku bgtwu ni.. yela 1st day kn.. konfem kau kelam kabut. menggelabah hanjing. [Dictionary: hanjing=teruk]. chill ok  =)

Sekian Salam Uitm, Salam Dihatiku, Salam UiTM Dihatiku.

Saturday, August 13, 2011

shafiq : mimpi indah (1)




semalamkan semalamkan semalamkan shafiq mimpi shafiq masuk tilawahh Al-Quran. 
saya nak cter sikit la psl mimpi tu.baek punyeeee! .shafiq masuk tilawahh Al-Quran tapi x pasti tu pertandingan atau persembahan... antara dua. sebab mimpi ni kan mengelirukan. shafiq rase la kan itu persembahan bersama Qari yg lain.ok.  shafiq da naek pentas da. ok shafiq duduk. didepan adalah Al-Kitab. then, shafiq mulakan bacaan dgn basmalah. Ya Allah!, shafiq baca "BISMILLAHIRROHMANIRROHIM" merrrduuuu sgt. suddenly shafiq tersentakk.sebab bacaan tu terlalu sedap di dengar. bila nk sambung bacaan terus tersedar dari tidur.....nak tahu? masa tersedar tu alunan merdu suara tu masihh terngiang2 dekat telinga... ALLAH~ ini mimpi yg indah ya Allah. Subhanallah~

cerita psl tilawahh ni kan..ada beberapa orang kate muka aq ni cm seorang IMAM MUDA nihh. kejap2 aq lalu ada la yg menganjing "imam muda" "imam muda tuhh!"..haha hmm, aq mmg x minat rancangan imam muda nihh. sebab bagi aq cara ini adalah salah. niat utk agama atau populariti? bagaimana dengan wajah kita yg ditayang2. lau kt fb ni maybe tayang stakat dekat 1 or 2 ribu orang je. tp lau kt tv? xpe la.. ini mungkin cara dakwah sekarang. yang mana lebih relevan, produktif n efektif.. most important bagi shafiq adalah 'efektif' . sekadar mana dakwah tu sampai dan bagaimana? hmm, berbalik kepada cerita. x tahu la muka aq ni cm saper. cuba korg nyatakan siape name imam muda tu. kot2 bole give me some inspiration. huhu =) x kesah lah kan. tapi memang muka aq ni rmi menyerupai org lain.. sebab mase aq skola high school member2 aq kate muka aq cm junior. igt lg name dia atoi..bila skola kt puchong dorg kate muka aq ni cm member senior dorg name dia An, tu psl org pggl aq An. lgpun aq suka name tu..sebab sound manjaaaa .especially gulz yg panggil..auwww =) den aq masuk mrsm senior2 pulak bahan aq kata muka aq mcm member dorg, name dia mus. den lepas aq abes spm keje dekat 7elevan ada rakan sekerja aq ckp muka aq ni mcm boyfriend ex die. fuhh berpeluhh dengar. hem!, mmg muka aq ni stok laku tepi jln jew.. semua nk muka mcm aq susah lahh...haha kalau hakikatnya korg nak kate muka aq ni x ensem or muka mcm pecah umah its ok.aq terima. tp bila da selalu dengar. "eh muka ko ni macaaaamm....." x ke berapi time tu? sabo je la Nyahh..haha ko mmg cari psl ngn aq kn.. pls stop that.. i x sanggup da i. u seksa jiwa dan batin i taww.... kecik ati i..hoho. tp nak buat mcm mane kn lau semua da muka cm aq redho je la.. aiman x kesah..sebab 'sayakan kacak' ..haha weh, sorry la kalau korg meluat bace entry aq. 

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA YEEE !.
k...salam =)

Thursday, August 11, 2011

Kenapa EMPATI ?






EMPATI wujud didalam diri shafiq. perasaan ini sejak kecil lagi... shafiq kesan perasaan ni dah hidup dalam diri shafiq sejak umur 6 tahun. pada masa tu shafiq akan rasa sesuatu yg lain, shafiq nampak orang tua berjalan lemah shafiq rasa sedih. shafiq tengok orang susah shafiq sedih. shafiq dengar orang ada masalah shafiq rasa ingin tlg, shafiq tengok tingkah laku orang tu shafiq tahu dia ada mslh shafiq tahu emosi dia. perasaan semua ini wujud secara mendalam .kadang2 tu shafiq rasa kecewa dgn sseseorang smpi menanges.. sebab dia x memahami perasaan shafiq dan x menghargai apa yg shafiq buat. kekecewaan tu dtg sebab shafiq betul2 memahami perasaan dia dan shafiq berusaha utk tolong dia dalam keadaan dia sedar atau tidak. shafiq cuba jd org yg ada disisi dia. EMPATI ni da jd mcm identiti shafiq. Shafiq bersyukur kehadrat ilahi kerana Ar-Rahman memberi kelebihan ini kepada shafiq. Allah s.w.t menciptakan manusia ni dengan pelbagai jenis serta kelebihan.Inilah tanda kecintaan Allah s.w.t kepada hambanya..... so, apakah itu EMPATI??? 


Ini adalah DEFINISI EMPATI mengikut apa yang shafiq fahami :



EMPATI kemampuan untuk merasakan keadaan emosional orang lain, merasa simpati dan berusaha menyelesaikan masalah dalam mengambil kira perspektif orang lain.


Dalam berempatii, kita berusaha atau secara tidak langsung mengerti dan mendengar bagaimana perasaan orang itu secara mendalam , Dengan meletakkan kita pada tempat orang lain.[to feel in]    

kita mendengar dan memahami denagn hati, tidak sekadar mendengar "apa" yang ia sampaikan tetapi mendengarkan "bagaimana" dia menyampaikannya. perhatikan bahasa tubuh yg dia gunakan, itu lebih menggambarkan perasaan sebenar.



Empati sering disebut-sebut sebagai RESONANSI dari perasaan secara fiziknya. Dengan empati, seseorang akan membuat frekuensi perasaan dalam dirinya sama dengan frekuensi perasaaan orang lain. Sehingga ia turut bergetar, turut memahami, sekaligus merasakan apa yang dirasakan orang lain. Kerana fikiran, kepercayaan, dan keinginan seseorang berhubungan dengan perasaannya, seseorang yang berempati akan mampu mengetahui pikiran dan mood orang lain.






Tuesday, August 9, 2011

FALSAFAH


"Jadilah manusia yg memanusiakan manusia". iaitu seperti pokok dbaling batu dbalas buah, dcampak ke laut menjadi pulau, dlempar ke langit menjadi bintang,sprti camar yg terbang menghias permandangan dunia mengisi kekosongan hati, bkn sekadar rumput djalanan , bahkan terbitnya sprti sang mentari yg membawa sjuta rahmat dan tenggelamnya menenangkan stiap jiwa yg bernafas.

 Falsafah diatas adalah falsafah hidup adalah. falsafah ini juga adalah hasil inspirasi saya daripada seorang guru ketika di MRSM yg telah byk berjasa .Manusia adalah sesuatu ciptaan tuhan yg sempurna dan mempunyai elemen positif.ini bukanlah sesuatu yg sbenar-benar falsafah hidup aku, kerana falsafah hidup aku adalah ISLAM . "jadilah manusia yang memanusiakan" adalah falsafah umum ,diterangkan dan dicontohkan melalui ayat-ayat yang berikutnya. secara tidak langsung ayat yang seterus berfungsi sebagai penerang .

"dibaling batu dibalas buah" bermaksud kita berbuat baik kepada sesama manusia meskipun kita dijahati.

"dicampak ke laut menjadi pulau" bermaksud apa-apa yg berlaku,kepada sesiapa atau dalam apa-apa perkara pun kita haruslah menjadi seseorang yg memberi manfaat kepada orang lain

"seperti camar yg terbang menghias permandangan dunia mengisi kekosongan hati" bermaksud kita menjadi sesuatu yang indah disisi dunia. seseorang yg penyejuk mata

"bukan sekadar rumput dijalanan" bermaksud bukannya menjadi seseorang yg tidak diharapkan kewujudannya bahkan kewujudannya tidak disenangi dan tidak memberi manfaat kepada masyarakat.

"terbitnya sprti sang mentari yg membawa sjuta rahmat dan tenggelamnya menenangkan stiap jiwa yg bernafas" bermaksud menjadi seseorang yang menjadi sumber inspirasi orang lain dan seseorang yg memberi sinar dan keyakinan  dalam hidup.

falsafah "jadilah manusia yg memanusiakan manusia" secara tidak langsung telah diterangkan melalui konteks atau ayat diatas. Dimana seorang manusia emiliki hubungan baik sesama manusia iaitu ibu bapa,adik beradik,rakan-rakan dan masyarakat. falsafah ini juga menghasilkan elemen yang vital bagi manusia mencapai pada suatu tahap kebahagian dalam hidup. bagi saya , setiap manusia harus memiliki falsafah yg tersendiri supaya pegangan kita tidak goyah.tetapi ingatlah bhawasanya falsafah hidup kita yg sebenar adalah ISLAM. sekian salam.

Sunday, August 7, 2011

ALLAH s.w.t memakbulkan doa ku

 PLAY!







Menempuh Jalan Ilahi


Cari dan tujulah ke Jalan Allah Azza-Wajjal-a






Tujuan hakiki shafiq tulis artikel ini adalah untuk kita sama-sama dekat kpd Maha Pencipta [Khaliq].
Betapa kita perlu mensyukuri nikmat Tuhan.

Alhamdulillah, Allah masih sayangkan hambanya ini. Petunjuk Allah s.w.t adalah harta yg paling bernilai bg shafiq. 
hari2 yg shafiq titi ketika shafiq keluar dijalan Allah adalah hari2 yg cukup bermakna.tiada yg lebih berharga dari Nur hidayat Allah ini. 

 Allah s.w.t memakbulkan doa shafiq . Tahajjud Cinta ku pada Ar-Rahman, aku selitkan bingkasan Hati . Aku titipkan suara Hati . Menadah tangan pinjaman Ar-Rahman . Panjatan Doa ku berlalu seiring dengan derasan embunan airmata sehebat tangisan taubat. Atma ini sayup berdegup seperti insan yg lemas dihentam badaian gemuruh laut.seakan ini balasan Ar-Rahman pada jiwa yg penuh dosa. suasana malam itu sepi sambil ditemani angin malam yg dtg menyapa anggota tubuh ,  pintu langit seakan terbuka bg menyambut doa Hamba ini. wudu' masih lembut membasahi anggota yg akan bercahaya di masyar kelak ini dan saat ini aku mula berdoa.....







" Ya Allah Engkaulah Tuhan yang hak.perkataan mu adalah hak, janjimu adalah hak , pertemuan denganMu adalah hak dan syurga itu adalah hak , neraka itu hak.Nabi-nabi-Mu adalah hak, Muhammad itu hak, kiamat itu hak, wahai Allah kepada Engkau aku menyerah diri dengan-Mu ,aku beriman kepada-Mu aku bertawakkal dan kepada-Mu aku dikembalikan. dengan Engkau aku meminta kepustusan, Oleh itu ampunilah aku segala apa yg aku dahulukan dan segala apa yang aku kemudiankan.Engkaulah yang mendahulukan dan engkaulah yang mengemudiankan. ampuni aku dan dan dosa2 seluruh umat islam. Kau kurniakanlah hidayat,taufiq dan rahmat kepada ku dan seluruh umat islam. Berilah KEJAYAAN kepada ku , didunia dan di akhirat. kau tentukan hidupku seperti kau tentukan hidup hamba2-Mu yang beriman dan bertaqwa. "





Alhamdulillah,Perkataan yang aku gariskan@highlight diatas itu ialah maksud artikel ini. Ayat2 yg bergaris itu adalah doa. Dan apa yg aku hendak sampaikan adalah "Allah S.W.T memakbulkan Doa itu"

Ar-Rahim memakbulkan doa seorang insan yg jahil.. Allah s.w.t memberi peluang kejayaan yang dimana tidak semua hamba-Nya memperoleh.

Dengan Foundation CGPA aku yg teruk.[ cukup2 telan je ], aku masih diberi peluang oleh Allah s.w.t utk menyambungkan pelajaran.





kos ini adalah kos yg "hard" la org kate. susah nak dpt....students yg 3.5 above je yg agk btol layak.n tapi dgn Rahmat Allah s.w.t aku dpt sambung degree dgn kursus ini. ini adalah kos baru . competition utk mendapat tempat didalam kos ini sgt2 lah tinggi. hanya lebih kuarng 100 org sahaja yg akan terpilih


cuba lihat berapa byk matrikulasi? berapa byk kolej MARA? berapa byk lepasan STPM? berapa byk lepasan Asasi(UM,UiTM.etc)? Berapa byk pulak pelajar yg cemerlang? Berapa byk 3.5 above? bumiputera sahaja tahun ni hampir 50 000 org yg memohon. Yg MENDAPAT kedudukan di Universiti hanya dlm 39 000 org sahaja. itupun bukan semua dpt mengikuti kos pilihan.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ok kita guna simple maths..guna TEKNIK ATLEAST [ciptaan Tengku Ir Shafiq]... *pengiraan ini JUMLAH/HASIL nanti telah diabaikan pelajar yg selain dari aliran selain sains hayat , sains fizikal dan kejuruteraan* [bermaksud tidak termasuk pelajar selain sains hayat , sains fizikal, kejuruteraan dan tidak berkenaan] .


Lihat Pengiraan Dibawah PENTING!

40 000ribu [bundarkan.mb kurang lagi] Bumiputra yg memohon.
secara purata fakulti yg ditawarkn di setiap Universiti adalah 25 [maybe lebih]. 
dan dan 1 fakulti secara purata ada 5 [maybe lebih] .
intake tahun ini diramalkan seramai 100 n above [bundaran anggaran 100]


 so, 25 x 5 = 100 [approximately][ini bilangan kos]  ,

40 000/100 = 400 [purata bilangan pelajar yg meminta kos yg same]


100/400 = 1/4 or 0.25 [posibility mendapat kos ini bg yg memohon per individu]


thus, 0.25 x 100% = 25%


so, POSIBILITY UNTUK AKU ATAU KITA MENDAPAT KOS INI ADALAH HANYA 25%.
# OR HANYA 1 DARIPADA 4 ORG YG MEMOHON DIANGGARKAN AKAN BERJAYA MENGIKUTI KOS INI.


IF apabila di"consider"=tidak diabaikan student2 yg 3.5 above yg memiliki peluang yg cerah utk melanjutkan pelajaran dalam


0.22/1.25 [nisbah andaian CGPA saya] X 25 = 4.4%


FINAL ANSWER
# APPROXIMATELY = ONLY 4.4% [chance]
# (1 OF 23 STUDENTS)




[From Genius Shafiq]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inilah kekuasaan Allah S.W.T. inilah kuasa sebenar
 "DOA"









Firman Allah S.W.T 

[lebih kurang begini]

 "jika seseorang hamba-Ku datang kepada beserta dosa setinggi gunung sekalipun dan meminta keampunan dari Ku , Nescahya akan Aku ampunkan"





Oleh itu , berdoalah kepada Ar-Rahman disetiap ketika.Semoga ini menjadi pengajaran kepada insan yg bergelar khalifah.


SALAM PENUTUP


[sebab awaksayakitakan kawan]




Saturday, August 6, 2011

Jejaka Terlampau : Ciri-ciri lelaki poyo+bajet (you sakai pergi jauh2)


Male Fashion 2011 ++Summer



Masculine? Stylo? Macho?



Bermula lah kisah     Jejaka Terlampau    ... har    har   har




~ Once Upon a TIme ~


Kau mula la dirty dengan kawan-kawan & kuat-kuat konon nampak cool & sempoi pdhl kau yg nampak bo***


Kalau text ngn laki, bahasa rilex & ok..tapi bile text ngan gadis, “macam manew niew..i segan lew nark kuar ngan u..hukhuk..^__^” macam sh** ooo konon kau menepati citarasa gadis itu.


 hair sensitive..rambut kau buat mslh..payah lah kalau berangin sikit kau pegi sliding door or cermin kereta cepat-cepat semata-mata nak repair rambut kau.mcm rmbt ko stylo sgt..HAHA.kalau jalan tepi bende bercermin pun nak jeling tengok rambut..[maskulin sgt la tuhh]


tahu la kau  famous ngn sikap sempoi..tapi kau agak-agak lah kalau nak kuar g tengok wayang pun pakai short..kemas sikit pakai jeans pun ok lah..asal? bulu kaki kau rebonding eh? mcm2 rupa ada.aq tengok sendiri pun jijik


Tak payah budget nak sempoi & cool sangat lah bile kau pakai beg,accessories pink konon kau ni jambu & maskulin tapi kulit berminyak+berbau.. ..wekk


sopan ngn girls hot....tp bila yg muka cm longkang sikit ko mula kutuk2..[longkang disini membawa erti lawa sedikit] positive thinking =).


Menggelabah nak belanja gadis gebu@hot kat fastfood..bila kawan sendiri mintak belanja air alasan kau macam sh**..


Pakai barang branded..Adidas, Converse, Top Man, Levis, Casio, Okley..lepastu kau nak gampang-gampang ngan member kau yang pakai sliper Sufian ngn baju pagoda. kalau kena kebas terdiam x?






Kau beli DSLR pakai duit ptptn tak pun duit mak abah, tapi duit makan sesak sampai pinjam member..tapi bile member nak pinjam DSLR kau kedekut macam si**





Usung DSLR kau ke hulu-hilir konon kau ni photographer...bila tengok cara amik gamba pun cam $@#^*....pegang DSLR pun tak style


suasana panas terik, berpeluh kat tengah kotaraya bandar metropolitan ni, boleh pulak kau pakai sweater tebal,Okley, topi Monster, short pants & kasut Vans yang besar sampai orang tengok pun lemas. antartika sgt ko ni.


post@komen macam2 kat facebook siap f*** s*** sume keluar..tapi realiti lepak jugak ngan budak layan anime & tonton Fairy Tale, Naruto dekat lapy.bila ajak fight... haram jadah ko dtg..HAHA


Nak lepak ngan gadis tapi barang dress up sume kau pinjam....daripada topi Monster, Okley, baju, kemeja, jeans & kasut sampai duit pun pinjam..alasan nye barang sendiri tak hensem ngn kau..buat apa kau beli? sakai bebenor ang pinjam brg org...


Kau cakap “bro..nak g mana bro? lepak lah kejap bro..” dpn public plak tu. kuat-kuat padahal bila dalam rumah atau kolej tak pernah pulak cakap macam tu.


 Bila kuar ngn guls yg hot+free hair mula la ko nk tunjuk yg ko ni setail sgt. Bangga dikelilingi perempuan2 yg meletopp.


Main blog, Facebook & Twitter bagai..tapi semua yang dalam blog & lain-lain gampang je lebih..kasi orang nampak kau awesome di alam maya..realiti, menangis bila gaduh ngan gadis, jumpe salam pn x kasi.


Beware!, jgn ber"emosi" di facebook...haha 



Cerita ini tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah meninggal dunia



Hanya sebagai pengajaran hidup



nasib ah saper terase...hoho peace! no war


[sebab kitakan kwn]




THE END


Friday, August 5, 2011

isi masa lapang jehh


WHAT WAS YOUR:

1. Last beverage:air masak

2. Last phone call:abah

3. Last text message: mb ummi ...(phone aq da jahanam..lame x pki phone)

4. Last song you listened to: My all (Mariah carey)

HAVE YOU EVER:

6. Dated someone twice: no... (aq ensem tp bkn yg plg ensem...so,xlyk..HAHA)

7. Been cheated on: ad (family matters)

8. Kissed someone & regretted it : yup 

9. Lost someone special : not yet (semua hidup lagi)

10. Been depressed : selalu..(family,love,sacrifice)

11. Been drunk and threw up: pernah

 LIST THREE FAVORITE COLOURS:

12. white

13. blue

14. red

 THIS YEAR HAVE YOU: (2011)

15. Made a new friend: Yeah

16. Fallen out of love: ada je

17. Laughed until you cried: ada kot

18. Met someone who changed you : xde sape yg pernah ubah aq.. n aq xhrp pn sape ubah aq...sbb sayakan harapkan Allah saje. =)

19. Found out who your true friends were: ye

20. Found out someone was talking about you: pernah

21. Kissed anyone on your friend's list: yes... (HAHA..btui ke ni jang?..)

22. How many people on your friends list do you know in real life: 25 %...agak...

23. How many kids do you want to have: 4 ofkos dear... give me 4 honey..hehe (1st:Boy,2nd:Girl,3rd:Boy,4rd:girl...twin insyaallah) demand skit...hoho =)

24. Do you have any pets: byk lg amal ibadah yg aq bole lakukan drpd bela bagai semua...hmmm

25. Do you want to change your name:change ur name like change ur identity..i love who i am...n SHAFIQ is fine.. ma beloved Nenda yg kasi...=)

26. What did you do for your last birthday?: on9...tidur makan rehat

27. What time did you wake up today? 11.53 p.m until now i x tdo lg ...keep =)

28. What were you doing at midnight last night? on9,baca blog2,stalk(s)...huhu

29. Name something you CANNOT wait for: ~bertemu khaliq ku Allah azzawajalla~

30. Last time you saw your Father:yesterday

31. What is one thing you wish you could change: ~penindasan islam di palestin,kesengsaraan ahli sunnah wal-jamaah di iraq,penindasan umat islam di serata dunia dan makna hidup ini (keluarga dan peribadi)

32. What are you listening to right now: ayam berkokok..(actlly, tu jam loceng ummi saya =)  )

33. Have you ever talked to a person named Tom: no?...hmm..(perlu ke soalan ni??)

34. What's getting on your nerves right now? SELF IDENTITY...wht to be n wht should be...

35. Most visited webpage: Facebook,blog, n n n 18sx premium class  -gurau

36. What's your real name: MUHAMMAD SHAFIQ B. MOHD KHAIRULAZMAN

37. Nicknames: FAMILY:apiq or abang , FRIEND:Buncho,An

38. Relationship Status: single... (ustaz saya kate couple haram, ustaz saya yg kata laaaa, saya xkata pun)

39. Zodiac sign: kafir je maen zodiak2 ni...scorpion ok

40. Male or female : MALE!..redho dgn ketentuan tuhan.....ceh2..hehe =)

41. Primary school?: srk sri langat banting.sk puncak alam(1)

42. Secondary school?: High school Kajang,MRSM Kepala Batas

43. College?: UiTM Puncak Alam (asasi), Uitm.... insyaallah

44. Hair colour: Black kdg nmpk brown reddish n perang2 skit...well2..genetic.. =)

46. Height: 1.74( 1.7something la...xigt la)

47. Do you have a crush on someone?: yeah. 5 times...

48: What do you like about yourself?:all...my ability...

49. Piercing:sh*&^%#@#...XPERNAH.

50. Tattoos:giler kot..aq islam..kang mati sape nk buang kn?

51. Righty or lefty: lefty(wou2!....fakta:lelaki yg lefty ini adalah seorang yg berjiwa romantik,kreatif dan kacak)  =) woot2 )


FIRSTS:

52. First surgery: sunat a.k.a khatan tu surgery ke?

53. First piercing: ni lagi satu soalan kebangangan...xpernah

54. First best friend: amirul hafiz

55. First sport you joined: rugby...GENTLEMAN GAME (GG)

56. First vacation: xigt... first vacation adalah alam rahim,alam dunia...otw alam kubur n alam akhirat...imann kone le manntopp.. =)

58. First pair of trainers: x igt

RIGHT NOW:

59. Eating: puasa bro...

60. Drinking: seperti diatas.

61. I'm about to: study

62. Listening: music better 

63. Waiting: to have a wife and kids [soleh(ah),genius,good looking]

YOUR FUTURE:

64. Want kids? : ofkos

65. Get Married?: yup

66. Career? : Chemical n Bioprocess Engineering

WHICH IS BETTER:

67. Lips or eyes: lips

68. Hugs or kisses: hugs..(suka sgt, hari2 nk peluk..ceh2 sebab sayakan manja)

69. Shorter or taller: asian categories : TALLER

70. Older or Younger : youths

71. Romantic or spontaneous : rase2 nya romantic kot... 

72. Nice stomach or nice arms : both not nice.sorry not that kind la...

73. Sensitive or loud : both side

74. Hook-up or relationship: xpernah ada relationship...so xde la.....tettt....

75. Trouble-maker or hesitant: biasa2 la bro


HAVE YOU EVER:

76. Kissed a stranger: yeah ...(btui ke ni) my power rangers pn stranger kn?

77. Drank hard liquor: hard???....ofcourse no

78. Lost glasses/contacts: normal

79. Sex on first date: what the yes??? -gurau

80. Broken someone's heart: tah la...if she/he broke my heart

82. Been arrested: arrested by warden pernah...heehehe

83. Turned someone down: Yup...

84. Cried when someone died: yeah...

85. Fallen for a friend?: pernah....byk ....kot la...HAHA

DO YOU BELIEVE IN:

86. Yourself: 100%
87. Miracles: yup...
88. Love at first sight: Yeah...
89. Heaven: sgt2...
90. Santa Claus: tipu je tu...hahaha...
91. Kiss on the first date : NO
92. Angels: yeah...

ANSWER TRUTHFULLY:

94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: XPRNH AD RELATIONSHIP KN...

95. Did you sing today? : yup.

96. Ever cheated on somebody?: ada2

97. If you could go back in time, how far would you go? : 11 tahun yg lepas...untuk btol kn kesilapan seseorang...tp aku redha ngn takdir ini...

98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be? xde hari2 bahagia bg aq...so,xde hari2 yg aq nk 'pick'.. ko pn twu soklan ni merepek je...qada' dan qadar allah...

99. Are you afraid of falling in love?: nope...hope someone akan muncul dlm hidup aq....just give me a hugs..plsss =)

100. Posting this as 100 truths: btol kot..kdg2 ada yg aq gurau2...

Wednesday, August 3, 2011

Rugby and Islam

First of all, say HELLO to 
" RUGBY WORLD CUP 2011 " 






My Favourite Team "ALL BLACKS"


.............................................................................................................................

What is the Rugby?


is it about dancing?





or about being such a jerk or freak.. HAHA






or it is about love or hug 
(in Wikipedia HUG is a form of physical intimacy, that usually involves closing or holding the arms around the neck, back, or waist of another person; if more than two persons are involved, this is referred to as a group hug.)


........................................................................................................................

 
 
"Gentleman Game"


Sonny Bill Williams



Personal Information

Name                                                    Sonny Bill Williams
Date of Birth                                        13 August 1985
Place of Birth                                     Auckland, New Zealand
Height                                                   1.91 m
Weight                                                  108 kg
Nickname                                            Superman
School                                                 Mount Albert Grammar
Occupation(s)                                    Professional rugby union player, Heavyweight boxer,
                                                               former professional rugby league player
Position(s)                                          Inside Centre
National team                                     New Zealand



Sonny Bill Williams Embraces Islam

  Sonny menjadi sensasi dalam liga ragbi remaja, bila menyertai skuad bintang All Black. Pada waktu sama juga dia menjadi peninju heavyweight berbakat. Bahkan kini, dia Sonny Bill Williams juga, telah memeluk Islam. Akhbar Herald, Ahad lalu, mendedahkan rupanya beliau telah bersyahadah sejak dua tahun lalu.

Sejak itu, beliau menjadi Muslim pertama yang mengenakan jersi All Black, dan meminta makanan halal semasa kempen jelajah Hemisfera Utara tahun lepas. Bulan Ramadan pada tahun ini akan jatuh dalam bulan Ogos, masa All Black ambil bahagian dalam pertandingan Tiga Negara. Di sinilah fasa terakhir persediaan pasukan menyiapkan diri bertanding dalam Piala Dunia.

Williams regularly attends Friday prayer sessions at a Christchurch mosque, according to friends.
Federation of Islamic Associations of New Zealand first vice-president Javed Khan said his allegiance was commonly known among the Muslim community.
"He is practising the religion and he is a great role model for the youngsters. We will pray to Allah that he will win the World Cup for us. Everyone talks about it you know. The Muslim community, everyone knows everyone, you know."
Williams' manager Khoder Nasser and mentor, league star and boxer Anthony Mundine, are both Muslims, as is his brother Johnny, who lives with him in Christchurch.


Trio Superman


Daren Shand ,Pengurus All Black ditanya jika amalannya itu bercanggah dengan falsafah All Blacks yang menggalakkan pemain-pemain supaya berfikiran bebas dan berdikari, Shand berkata Williams adalah seorang yang jenis “menyerap” informasi. "Itulah sebabnya beliau berjaya dalam semua sukan yang diceburi. Beliau hanya tandakan semua kotak. Dia ingin menjadi yang terbaik."

Sejak memeluk Islam, Williams berusaha untuk tidak mengulangi insiden-insiden memalukan yang berkaitan dengan alkohol. Beliau sekarang ini sedang menjalani latihan bersama kelab Crusaders bagi menghadapi kempen Super Rugby dan tidak dapat dihubungi untuk mengulas dengan lebih lanjut.

Ini adalah antara dugaan beliau apabila memeluk Islam

One of the final straws was when Bulldogs coach Steve Folkes approached him at training earlier this year about newspaper reports he was becoming a Muslim.
"I rock up to training and Folkesy, Steve Folkes, someone that, to be honest, has never paid any interest in my personal life, he comes up to me and starts saying, 'You're not turning Muslim are you?' " Williams says.
"I just laughed. I said, 'Seriously, you're joking', and then he has a go at Anthony: 'You're kidding yourself if you're taking advice off him.' "
Williams said it was only later that the comment irked him. "I start to think, 'Who is he to question my friends?' "
Folkes last night took umbrage at Williams's suggestion, dismissing it totally.
"If you asked Hazem (El Masri) about how I perceive Muslims, you'll find I've often asked him questions about the religion because I don't fully understand it," he said.
"If something comes up that I heard, I ask him."


         QUOTE

After 13 years of loyal service, needless to say this came as a shock




Bro, tu tudung fesyen ape? beli kt Pavilion ke??
 [Limited Edition only for Muallaf]  
HAHA.. =)



STYLO+MACHO = STYCHO = BUNCHO!.....hak3


~sampai disini sje~


Iklan Penutup : Bro da masuk Islam TATTOO tu jgn lupa buang. kang mati sape nk buangkan?


END of  MY STORY
...........................................................................................................