Sunday, February 26, 2012

Affair dan skandal remaja

Affair bermaksud "sexual relationship" or a romantic friendship or passionate attach between 2 people. isu affairi-ism or scandal-ism ini dilihat makin menjadi2 dikalangan remaja terutamanya saya..cewahh..haha. secara tidak sedar rmi yg sudah terjatuh dlm kancah fenomena global ini terutamanya pelajar & mahasiswa. serius doo rmi, kira mcm couple2 putus tu pun kira scandal. sebab tu islam x galakkan couple.  ini disekalikan dgn sokongan drpd wahana langit terbuka atau internet, laman sosial (facebook, twitter, etc) , smartphones (BB etc). ini juga salah satu faktor yg aku rasa amat mendorong kepada kegiatan sosial yg lantas menjadi scandal kpd remaja.. Terdapat kebaikan & keburukan keatas remaja yg terlibat dlm isu scandalism dan affairism ini. Scandal adalah sesuatu yg menjatuhkan reputasi seseorang atau mendatangkan keburukan kpd seseorang. samaada kutukan atau pandangan yg serong dr masyarakat. itu apa yg aq tahu la. skandal ini juga adalah kesan drpd Affair.

ROMANTIC AFFAIR
A romantic affair, also called an affair of the heart, may refer to sexual liaisons among unwed parties, or to various forms of nonmonogamy. Unlike a casual relationship, which is a physical and emotional relationship between two people who may have sex without expecting a more formal romantic relationship, an affair is by its nature romantic. Affair may also describe part of an agreement within an open marriage or open relationship, such as swinging, dating, or polyamory, in which some forms of sex with one's non-primary partner(s) are permitted and other forms are not. Participants in open relationships, including unmarried couples and polyamorous families, may consider sanctioned affairs the norm.

EXTRAMARITIAL AFFAIR
Extramarital affairs are relationships outside of marriage where an illicit romantic or sexual relationship or a romantic friendship or passionate attachment occurs. An extramarital affair that continues in one form or another for years, even as one of the partners to that affair passes through marriage, divorce and remarriage, could be considered the primary relationship and the marriages secondary to it. This may be serial polygamy or other forms of nonmonogamy. Individuals having affairs with married men or women can be prosecuted for adultery in some jurisdictions and can be sued by the jilted spouses in others.

ONLINE AFFAIR
The appearance of computer-mediated communication introduces a new type of communication and consequently a new type of an Affair. There are various kinds of computer-mediated communication that differ in some significant aspects: one-to-one or group communication formats, interrelating with anonymous or identified people, and communicating in synchronous or asynchronous formats. Online affairs combine features of close and remote relationships. Like direct, face-to-face affairs, online affairs can be spontaneous and casual and show intensive personal involvement. However, online affairs can also be more of a planned discourse than spontaneous talk; like written letters, online messages can be stored and thus have permanent presence, which is absent from face-to-face affairs. People participating in online affairs may be strangers to each other in the sense that they have never actually met each other. However, they are also close to each other since they share intimate information. In online affairs, people try to enjoy the benefits of both close and remote affairs, while avoiding their flaws.

Lastly, nasihat saya kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi. selamat beramal. sekian
*sikacakkacak.blogspot.com

sumber sokongan: wiki


Tuesday, February 21, 2012

contoh surat minta kahwin


comingsoon:)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kepada ayah yang ku kasihi dan bonda yang ku cintai…

Apa khabar dengan keluarga di sana? Semoga hendaknya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Along pun tak berapa jelas mengapa along nak tulis surat ni kepada mak dan ayah. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar along tulis surat untuk mak dan ayah. Selalunya kalau ada apa-apa pun, along selalu telefon saja berbanding untuk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yang along tak boleh nak cakap melalui telefon dan lebih suka untuk membincangkannya dalam bentuk surat.

Dipendekkan cerita, along sebenarnya untuk meminta redha dari mak dan ayah untuk bernikah. Mungkin mak dan ayah terkejut apabila along cakap macam nie. along bercadang untuk bernikah dalam tempoh kurang dari satu tahun dari sekarang. along nak nikah nie bukan kerana nafsu semata-mata tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian dari agama. Selain itu, dengan nikah, along akan lebih terpelihara daripada melakukan sebarang maksiat kepada ALLAH.

Kadang-kala, along rasa hairan, masyarakat sekarang lebih suka anak-anak mereka ada boyfriend dan girlfriend. Kemudian dibenarkan pula berjalan berdua-duaan tanpa mahram perempuan tersebut. Perkara ini haram di sisi Islam. Sedangkan Islam telah memberikan satu jalan keluar yang baik dalam masalah ini iaitu dengan nikah.

along bukan terburu-buru untuk bernikah, tapi along nak mak dan ayah boleh faham konsep nikah yang sebenarnya di dalam Islam. Islam menganjurkan nikah adalah untuk mengurangkan berlakunya maksiat di dalam masyarakat seperti zina. ALLAH SWT berfirman:

“Dan janganlah kamu menghampiri zina…” (Surah al-Isra 17: 32)

Zina takkan terjadi di antara lelaki dan perempuan dengan serta-merta. Zina akan berlaku melalui beberapa step (langkah) yang menghampiri kepada zina sebagai contoh berjalan berduaan lelaki dan perempuan tanpa mahram (boyfriend dan girlfriend). Walaupun bertunang, Islam tidak membenarkan pasangan tunang tersebut untuk berdua-duaan tanpa mahramnya. Tunang bukan tiket untuk menghalalkan perhubungan antara lelaki dan perempuan. Ini hanya tradisi yang terdapat dalam masyarakat melayu. Islam menyuruh orang muslim untuk bernikah untuk menghalalkan hubungan tersebut.

Mengikut kajian yang dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yang cemerlang adalah terdiri dari mereka yang telah berkahwin. Ini kerana pasangan yang telah berkahwin, merasakan mereka ada tanggungjawab yang harus mereka pikul, dan akhirnya mereka bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yang bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti along, ramai pelajar yang ‘bercouple’ dan mereka boleh belajar seperti biasa. Tapi, apa yang mereka buat tu adalah maksiat. Kan elok, kalau ibubapa mereka membenarkan mereka bernikah dan mereka pun boleh belajar seperti biasa. Yang ini adalah yang disuruh dalam Islam. Jadi apa perbezaannya? Yang satu, belajar tapi diiringi dengan maksiat (macam mana nak berkat ilmu yang belajar) dan yang satu lagi belajar dan telah pun menunaikan salah satu sunnah Rasul SAW. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kepada benda baik atau buruk.

Mengenai calon, along takde lagi. Tapi, InsyaALLAH kalau mak dan ayah bagi along green light, masalah calon, mak dan ayah jgn risau (bagi tempoh 6-8 bulan), yang penting mak dan ayah bersedia.along lebih suka calon tu along yang pilih sendiri. Tapi tak bermakna mak dan ayah tak boleh memilih calon yang sesuai untuk along.

Mak dan ayah mungkin akan bertanya bagaimana pulak along akan memberikan nafkah zahir dan batin kepada isteri yang along nikahi nanti. Seperti yang along katakan awal-awal tadi, along nak nikah bukan kerana nafsu semata-mata. Dalam tempoh along belajar, dan kemungkinan juga perempuan tu juga sedang menuntut di unversiti, maka along akan buat syarat yang dipersetujui bersama untuk menangguhkan dahulu nafkah batin untuk tempoh tertentu. Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 9 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 12 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 12 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah. Kalau dalam istilah kita dipanggil ‘nikah gantung’. Tak kisah lah apa pun namanya yang penting Rasulullah telah mencontohkan perkara seperti itu. Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki dan perempuan yang dulunya terbatas kini telah tiada. Kalau along telefon dia, along dapat pahala, along rindu kat dia, along dapat pahala, along bagi hadiah kat dia, along dapat pahala malahan kalau along keluar berdua-duaan dengannya adalah halal. Kan ini lebih baik dari mereka yang ber ‘couple’. Kalau pasangan yang belum menikah, mereka telefon sesama sendiri, dipanggil zina mulut dan telinga (dosa), rasa rindu di hati dipanggil zina hati (dosa), keluar berdua-duaan lagi, tambah lagi satu dosa. Jadi, along nak tanya pada mak dan ayah, adakah mak dan ayah sanggup untuk membiarkan anaknya untuk bergelumang dengan dosa atau mengikut Sunnah Rasul yang tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita…

Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan along masih belajar dan mungkin juga dia masih belajar, maka along akan berbincang dengannya untuk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib along bagi sebagai suami walaupun dalam jumlah sedikit. Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju untuk menerima RM 50 sebulan, maka along akan bagi dia yang sesuai dengan kehendaknya. Lagipun, untuk sementara waktu ini, biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami. Tapi tak salah kalau ibu bapa sanggup untuk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah dan berumah tangga). Macam sekarang ni lah, kalau nenek bagi mak baju sebagai hadiah, takkan mak tak terima dan bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Mak akan terima juga. Kalau nenek menjamu mak dengan makanan, mak jangan tak makan kerana dengan alasan yang patut menanggung makan minum kita adalah suami. Yang penting, isteri mesti redha dengan apa yang diberi oleh suami. Kalau mak dan ayah masih kurang jelas, mak boleh bertanya kepada ustaz mengenai masalah ini. Mak dan ayah jgn risau, sebelum along nak nikah, along akan jelaskan hal ini kepada bakal isteri along. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak along tangguh dulu. Apa-apa pun, along tegaskan sekali lagi, along nikah ni bukan kerana nafsu semata-mata, tetapi adalah untuk memelihara seluruh anggota zahir dan batin ini dari terjebak ke lembah dosa.

along tengok semua sepupu along nikah awal dalam umur 22 tahun. along cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu along tua nanti, along tak risau sebab waktu tu anak-anak dah besar dan mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak-anak along nanti baru masuk darjah satu, ada yang ambik PMR dan SPM dan perlu banyak duit. Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat. Mau tak mau, dah tua-tua kena kerja juga banting tulang nak sara anak-anak yang masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kepada ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal dan maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yang muda pun mati). along juga harap, anak-anak along nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih dari datuk dan neneknya sebelum mak dan ayah meninggalkan dunia yang fana ini.

Dan kelebihan yang lebih besar dari itu ialah kita dapat menundukkan pandangan dan nafsu kita dari bermaksiat kepada ALLAH di samping mengikut sunnah Rasul SAW. Dalam umur muda nie, macam-macam dugaan dan cabaran yang menanti. Punca maksiat ada di mana-mana. along tak nak along akan terjerumus ke dalam jurang dosa dan lebih-lebih lagi harapan mak dan ayah untuk tidak nak melihat anaknya untuk menderhaka kepada ALLAH dan Rasul.

Diharap mak dan ayah tak terkejut dengan kehadiran surat ini. along nak mak dan ayah terima surat sebagai satu surat biasa yang tak perlu untuk dijadikan isu keluarga yang besar. Sebab bagi along, kalau along membicarakan masalah ni, ia adalah satu yang normal sebab along pun seorang lelaki yang akhirnya akan bernikah jua. Mungkin saja along membicarakan hal nikah ni ketika mana along baru berusia 19 tahun (dalam tahun Islam, along dah 20 tahun). Tapi ini tak boleh dijadikan alasan untuk tidak menyetujui pendapat along ini. Diharap mak dan ayah dapat membaca surat dengan ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. along tidak memaksa mak ayah untuk menyetujui seratus peratus apa yang along katakan ini, tapi jika ada kebenaran dalam hakikat, apa salahnya untuk kita menerimanya dengan hati yang lapang dan fikiran yang terbuka.

Kalau boleh jgn bagitau abg dan kakak saudara yg lain, mungkin mereka tak setuju dengan keputusan along ini atas beberapa faktor. InsyaALLAH, kalau ada apa-apa nanti, along akan maklumkan kepada mereka. Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu untuk minta izin kalau nak nikah tetapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dalam kita nak buat keputusan. Sebab redha ALLAH adalah berserta dengan keredhaan mak dan ayah. Berbanding dengan perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dalam pernikahan nanti.

Akhirul kalam, doakan along di sini agar dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat. Kirim salam dengan semua keluarga di rumah.


Puteramu, =)


sikacakkacak.blogspot.com

Saturday, February 18, 2012

|| Prayer for Syria || Campaign of "Malaysia People Concerned"






Save image as & make as a Dekstop Background (u may download other photos)

 sikacakkacak.blogspot.com

Friday, February 3, 2012

a Doa for our brother,sister&Mujahideen in Syria

Revolusi Syria [1]: 


Antara punca berlaku revolusi di Syria adalah apabila ada sekumpulan kanak-kanak dalam bilangan seramai 28 orang bermain-main dan telah menconteng sesuatu di dinding sekolah mereka. Apa yang ditulis oleh kanak-kanak ini ialah " شعب يريد اسقاط النظام" (Rakyat mahu jatuhkan kerajaan).

Slogan ini adalah slogan yang telah dilaungkan di negara-negara yang berlaku revolusi seperti di Mesir, Tunisia dan Libya, ia merupakan slogan keramat dan begitu ditakuti oleh pemimpin berkuku besi terutamanya pemimpin dunia Arab kini. Apabila kerajaan mengetahui berkenaan perkara ini, pasukan keselamatan Syria telah menangkap kanak-kanak tersebut.


Mereka telah diseksa dengan cara mencabut kuku-kuku kaki dan tangan mereka. Salah seorang kanak-kanak itu telah meninggal dunia dan keluarga mereka telah menuntut mayat tersebut serta meminta kanak-kanak yang lain dilepaskan. Regim Basyar Asad La'natullah telah meletakkan syarat apabila mahu kanak-kanak tersebut dilepaskan, mereka perlu memberi wanita-wanita dalam kalangan mereka untuk dinikahi oleh puak regim Basyar Asad La'natullah. Perkara ini merupakan sesuatu yang begitu menghinakan, lalu berlakulah revolusi di Syria.

Jangan pernah lupakan saudara kita di Syria, Palestin dan di dunia keseluruhannya dalam DOA kita. Semoga Allah melaknati regim Basyar Asad La'natullah diatas kezaliman yang dilakukan oleh 
mereka - Ahmad Ulwan B. Hassim via LayarMinda (i just forwarded this messages to request a DOA from us)
*sikacakkacak.blogspot

Wednesday, February 1, 2012

Advantages and Limitations of Neon Element

Advantages
There is many advantages of Neon element. It can be uses in various way. It give us a benefit and support human living. We used in signs and produces an unmistakable bright reddish-orange light. Give colors of fluorescent lighting. Commercially used as a  cryogenic refrigerators in applications not requiring the lower temperature range attainable with more extreme liquid helium refrigeration.
Other uses of neon include high-voltage indicators, lightning arrestors, wave meter tubes and television tubes. Neon and helium are used to make a type of gas laser.Neon is also used in vacuum tubes, high-voltage indicators, lightning arresters (which protect electrical equipment from lightning strikes), wave meter tubes. The triple point of neon (the temperature where liquid, gas and solid neon all exist at the same time) is a defining fixed point in the International Temperature Scale of 1990.
Besides that, the uses of Neon in lamp, fluorescent and many more provide very long life when run properly, very wide operating range, can run on very high voltages, AC or DC, special power supplies are not always required. Very low power consumption. Good for using with signs, can be made into any shape. Inexpensive for small indicator or decorative lights

Disvantages of Neon element
Both neon gas and liquid neon are relatively expensive – for small quantities, the price of liquid neon can be more than 55 times that of liquid helium. The driver for neon's expense is the rarity of neon, which unlike helium, can only be obtained from air. In terms of use in lamp fluorescent , indescent and many more it produce low light output for input power.They only produce small range of color spectrum, they make only one general color at a time. Requires a larg surface area to be used for general lighting. Expensive for use as signs and displays.

Effect Health
The substance can be absorbed into the body by inhalation.
Effects of exposure: Inhalation: Simple asphyxiant. Skin: On contact with liquid: frostbite. Eyes: On contact with liquid: frostbite.
Inhalation: This gas is inert and is classified as a simple asphyxiant. Inhalation in excessive concentrations can result in dizziness, nausea, vomiting, loss of consciousness, and death. Death may result from errors in judgment, confusion, or loss of consciousness which prevent self-rescue. At low oxygen concentrations, unconsciousness and death may occur in seconds without warning.
The effect of simple asphyxiant gases is proportional to the extent to which they diminish the amount (partial pressure) of oxygen in the air that is breathed. The oxygen may be diminished to 75% of it's normal percentage in air before appreciable symptoms develop. This in turn requires the presence of a simple asphyxiant in a concentration of 33% in the mixture of air and gas. When the simple asphyxiant reaches a concentration of 50%, marked symptoms can be produced. A concentration of 75% is fatal in a matter of minutes.
Symptoms: The first symptoms produced by a simple asphyxiant are rapid respirations and air hunger. Mental alertness is diminished and muscular coordination is impaired. Later judgment becomes faulty and all sensations are depressed. Emotional instability often results and fatigue occurs rapidly. As the asphyxia progresses, there may be nausea and vomiting, prostration and loss of consciousness, and finally convulsions, deep coma and death.

Effect Enviroment
Neon is a rare atmospheric gas and as such is non-toxic and chemically inert. Neon poses no threat to the environment, and can have no impact at all because it's chemically unreactive and forms no compounds.


Three radioactive isotopes of neon are known also. A radioactive isotope is one that breaks apart and gives off some form of radiation. Radioactive isotopes are produced when very small particles are fired at atoms. These particles stick in the atoms and make them radioactive.

(Process Chemistry Assignment 1)
*sikacakkacak.blogspot.com

Good Resume (Example)

EXAMPLE

NO COPY
EXAMPLE
 NO COPY
EXAMPLE

NO COPY
*sikacakkacak.blogspot.com