Sunday, September 30, 2012

Universal Brotherhood by Dr Zakir Naik

This is some of the salient point about Dr Zakir Naik Talk last night at DATC UiTM Shah Alam... i took from Aisyah Shakirah Suhaidi 's facebook (Pelukis at iluvislam.com) kredit to her friends Aiman Wafiy for noting this down
A lil souvenir for all of you doodled last night throughout Dr Zakir Naik's talk. Sorry if this one's quite messy. 
A few more notes from the talk;

"Islam Is a Universal Brotherhood"


-media is the deadliest weapon

-Pregnancy uplift a woman. It does not degrade her

-In Islam, equal doesn't mean identical (Tanggungjawab male and female is different but kalau male or female buat salah hukum qisasnya sama disisi undang2 Islam)

-Advantage come with great responsibility.. Example.. Men have great strength compare to women so that Men can protect them :)

-Charity and Zakat decrease the gap between rich and poor

-Mengumpat sama dengan memakan daging saudara sendiri

-Solat Jemaah promotes Universal Brotherhood

-In berjemaah, we stand shoulder to shoulder,feet to feet.. whether we're poor or rich,citizens or kings.. because in front of Allah, we're the same :D

-You can't imagine Allah what is like.. there is no statue,picture and sculpture :)

-Apa2 yg bergelar tuhan.. jadikan Surah Al-Ikhlas sebagai indicator.. kalau lepas ujian Surah Al-Ikhlas.. maka layaklah dipanggil Allah.. namun hakikatnya.. ayat terakhir surah Al-Ikhlas secara tafsirannya bila something itu dah dicompar dgn Allah.. dia dah x layak bergelar Allah sbb tiada apa pun yg sama dgn Allah (yang ini aku x faham..sorry)

-Put Allah,Rasul and strive in Jihad above all else.. including your bloodline.. because brotherhood of ummah is greater than brotherhood of family

- Batu Hitam ini boleh bawa faedah kepadaku,boleh bawa bala kepadaku.. Tetapi aq menyembahnya hanya kerana Allah dan Rasulku menyuruh aq sujud kepadanya - Saidina Umar referring to Ka'bah :)

-If someone rape your daughter,kill your family.. Then you reply the same thing to the offender.. you are a normal person.. But we Islam is a super-duper power most intelligent human beings will never ever in million billion years would do the same thing because we have Allah and He prohibited us from doing that (revenge) :)

-Your mom gets the Gold,your mom gets the Silver, your mom gets the Bronze.. Your father only deserve mere consolation :)

- A good wife is a wife that can show the way to siratal mustaqim to her husband.. 

- A good wife protects her beloved hubby from Devil :)

Thanks for reading this blog ;)

Saturday, September 29, 2012

Federal Government Debt 2012

Fakta Yang Wajib Anda Ambil Berat dan Selidik Sendiri..
Hutang Malaysia 2007 : RM247 bilion
Hutang Malaysia 2011 : RM421 bilion (Laporan : Hutang Negara Mencecah RM437.2 Bilion @ 52.7% Daripada KDNK. Bakal Cecah RM1 Trillion Tahun 2020)
Hutang Malaysia Mac 2012 : RM456.1 Bilion. (Laporan : Menteri kata jangan risau, tidak perlu bimbang. Kita baru 53 percent. Threshold 55 percent. Bagus punya menteri)

Jun 2012 : RM470.76 Bilion (Laporan : Hutang Malaysia 2012 (Terkini) Mencecah RM470.76 Bilion : Meningkat RM14 Bilion (54.8/55%)!!)


September 2012 (terkini): RM476.68 bilion.
Sumber: Bank Negara Malaysia

bila aku dapat fakta ni aku try cari sumber yg lebih sahih.. so aku search kt website Bank Negara Malaysia... cari2 akhirnya jumpa... tp ini march 2012... not the latest one but kita bole nilai sendiri... tengok petak warna merah dlm gambar.. Bank Negara Sendiri nyatakan "..total OUTSTANDING debt of the Federal Gov..." kt ats ni tulis hutang negara dah sampai 51.3% dari GDP.. persoalannya nak bankrap ke??? kalau bankrap negara, rakyat dan segala isinya akan tergadai... teringat lagu warisan... "anak kecil main api, terbakar hatinya yg sepi, airmata darah bercampur deringan bumi dipijak oleh orang..."  lagu ni amat menyentuh perasaan kita.. negara ini amanah daripada Allah... tadbirlah dengan amanah dan sebaiknya...

Friday, September 28, 2012

Bajet 2013 buat rakyat tersenyum (senyum sindir)

overall bajet 2013 yg dibentangkan kerajaan memberi manfaat kpd rakyat... juga dilihat lebih byk & details.. angkanya pun ber"billion2".. bila tgk "WOU" klua drpd mulut.. kagum semestinya... TETAPI kita jgn cepat suka atau lupa seperti org yg kena bodek... ber"billion" juga hasil negara lesap, ketirisan wang, politik racist, kelembapan pentadbiran, rasuah berleluasa, fakta melayu sendiri susah & ketinggalan... mmg perancangan mereka rapi dan ber"billion".. TETAPI perlu tahu juga mereka adlh kerajaan sebab itu ada duit ber"billion" utk dibentangkan dlm bajet 2013.. mereka mempunyai kuasa memerintah... kita jgn mudah termakan kata2 & bodekan... saya xkata bajet pembangkang lebih baik... ada juga drpdnya bagi saya tidak setuju.. sudah 55tahun memerintah skrg giliran utk mereka rehat sebentar.. kita lihat pula kekuatan PR utk memerintah..

 bagi sesetengah org kata mereka tidak yakin dgn kekuatan PR... ada PR mentadbir 4 negeri dibawahnya dgn teruk... persoalan saya manakah kesahihan berita itu? fakta ata auta? bagi saya shahrizat jalil kaut duit rakyat berjuta2 adalah fakta... isu kapal scorpene dn sebagainya adlh fakta klau tidak xkan la sampai isu ini disebut dimahkamah Perancis... kita ingin lindungi negara atau lindungi kroni? mmg ada kelemahan dlm pentadbiran PR dibawah negeri yg dijajah..saya akui.. kerajaan pun begitu ada melakukan kesalahan.. tapi kenapa kita lihat pada kesalahan PR sahaja? kemana integriti dan ketelusan kita dlm menilai sesuatu? begitu juga Pro-PR, jgn terlalu menuding jari dan meletakkan kesalahn pd kerajaan.. mereka juga manusia cuba mentadbir negara ini dgn baik.. sebagai rakyat kita harus melihat dan menilai tanpa berat sebelah... jadilah rakyat yg matang... oleh itu sumber bacaan haruslah tiada diskriminasi atau berat sebelah.. sebagai contoh kalau nk baca Utusan bacalah juga Keadilan Daily..juga carilah sumber dalam & luar negara seperti Yahoo!, majalah juga artikel dari penulis luar negara..supaya kita tahu apa yg ditulis oleh mereka... dan rajin2 lah buka fakta tentang ekonomi dan kedudukan negara di persada dunia... bandingkan dgn negara serantau & negara yg berlatar belakangnya hampir sama dgn kita... baru kita dpt lihat perkembangan sebenar negara... baru kita tahu bagaimana kerajaan mengurus negara.. akhirnya kita akan sedar perkara apa yg benar dan perkara apa yg hanya mainan politik..
hang tgk aku.. cool ja.. hahaha
i juz want to share smtg cool here.. untuk renungan bersama...
Iskandar malaysia bakal menjadi sebuah bandar yg termaju di asean malah akan mengatasi singapura dlm pelbagai aspek... tetapi setakat mana majoriti melayu kekal??? hampir kesemua ibu negeri atau bandar di malaysia di huni kaum cina dan bukan melayu... kebanyakan kedai,premis,rumah & tanah disana dimiliki majoriti kaum cina... mereka menguasai 70% ekonomi malaysia!... pdhl peratusan kaum cina dimalaysia hanya 23.7% manakala melayu lebih rmi iaitu 50.4% melayu... kita telah lihat bandar2 dikuasai bukan bumiputra inginkah kita lihat pula iskandar malaysia di monopoli kaum lain? 55 tahun memerintah tetapi... "People Work Under Pressure".. kerajaan konon pro-melayu ini perlu merasa tertekan dlm semua isu ,bagi memajukan luarbandar yg mana majoritinya dihuni kaum melayu, tentang pemilikan tanah,rumah dan premis supaya majoriti pemilikan mengikut kaum adalah seimbang...


"i look forward, see it, n worry abt the fate of the Malay"-me


Malaysia Budget 2013 The salient points

Prime Minister Najib Abdul Razak is reading his fourth budget speech, which is aimed at reining in the deficit and shoring up support before the 13th general election.
AT A GLANCE
Total budget: RM251.6 billion
Operation expenditure: RM201.9 bil
Development expenditure: RM49.7 bil
GDP growth 2012: 4.5% - 5.0%
GDP growth 2013: 4.5% - 5.5%
Revenue 2012: RM206.2 bil
Revenue 2013: RM208.6 bil
Deficit 2012: 4.5%
Deficit 2013: 4.0%


SALIENT POINTS

Macro
  • Total expenditure - RM249.7 bil, down 1.1 percent, but 7.2 percent higher than 2012 initial budget
  • Deficit - Expected to go down by 0.5% to 4% in 2013. Target is to reach 3 percent by 2015
  • Federal government debt 2012 - RM502.4 bil (highest in history) or 53.7 percent (highest since early 1990s)
  • Government revenue RM208.6 bil, up RM1.4 bil
  • Government estimated to have overspent RM19.6 bil in 2012
Small and medium industries
  • RM1 bil SME development scheme
  • Group insurance for petty traders with maximum RM5,000 coverage
  • New loan facilities for petty traders
Tourism
  • Target for Visit Malaysia Year 2013/2014: 26.8 mil tourist
  • Three-year tax holiday for tourism companies handing 750 foreign tourists and 1,500 local tourists.
Agriculture
  • RM705 mil for replanting, technology development, smallholder assistance and product development, particularly for oil palm.
  • RM200 monthly allowance, 10 to 20 sen/kilo income support and up to RM100,000 coverage for fishermen
  • RM2.4 bil in subsidies and incentives for rice plantations.
Commerce
  • 10-year tax holiday for Tun Razak Exchange companies, expected to attract 250 companies related to finance sector
  • Skim Jaminan Modal Kerja expanded for companies with shareholdings worth RM20 mil, and offered up to Dec 31, 2013
  • RM350 mil for entreprenuers under TEKUN programme, including RM50 mil for the Indian community
  • SME Bank bumiputera fund - RM1 bil
  • Bumiputera equity holding up: 23%
Education and labour
  • RM1 bil to improve school infrastructure
  • RM1.2 bil for pre-schools under government programmes including Permata
  • RM10,000 launching grants for private pre-school operators
  • Five-year tax holiday and building allowance for pre-school operators
  • Six pilot pre-schools for the disabled
  • RM3.7 bil for vocational training
  • Additional allocation of RM500 million for training of teachers in core subjects: Bahasa Malaysia, English, Science and Maths
  • Free health checks, twice a year, for Perkeso members
Research and development
  • RM600 million R&D grants for five universities. Focus: Nanotechnology, automotive, bio-technology and aerospace technology
  • Tax holiday for research and development investment (10-year tax holiday for statutory earnings)
  • RM2 billion for green technology scheme
Pensioners and senior citizens
  • Minimum pension for those who served at least 25 years up from RM720 to RM820.
  • 50 percent off passport fees for senior citizens starting Jan 2013
Armed forces
  • RM200 a month incentives for armed forces personnel
  • Allowance hike from RM4.00 to RM7.80 an hour for reserve corps and territorial army
  • One-off payment of RM1,000 for army veterans who served for at least 21 years, where 224,000 will qualify.
  • Insurance coverage of up to RM15,000 for police and army.
Crime
  • RM591 million for crime prevention
  • 1,000 motorcycles for the police neighbourhood patrol unit.
  • Additional 10,000 volunteer police
  • 496 CCTV in 25 local councils
  • RM10,000 grants for neighbourhood associations for patrols
  • New uniforms for 300,000 Rela members
  • Incentives for companies that install security systems
  • Additional 150 staff for Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC)
  • RM20 million for legal aid
Rural development
  • RM88 million for Orang Asli development
  • 40,000 water tanks for those in the interiors of Sabah and Sarawak
  • 19,000 homes to get electricity and 24,000 homes to get tap water
  • 441 kilometers of new rural roads
Health
  • RM100 million to improve 350 government clinics
  • 70 more Klinik 1Malaysia to be established, increasing total number to 240.
Youth and sports
  • Velodrom in Seremban, Negri Sembilan and a Badminton Academy in Bukit Kiara,Kuala Lumpur
  • Subsidy of two percent of interest rates business loans for young entrepreneurs for loans up to RM100,000
  • RM200 rebate for smart phone purchase for those aged 21 to 30 years.
Public transport
  • Half price Komunter fares for those earning less than RM3,000 a month.
  • Formation of RapidKuantan.
Housing
  • Affordable housing - 123,000 units to be built, in areas such as Sungai Buloh and seremban
  • First home scheme - income cap raised from RM3,000 to RM5,000. Join income limit is RM10,000. Applies only for houses below RM400,000
  • Up to 50 percent stamp duty exemption for first home owners until Dec 14, 2014
  • Real property gains tax (RPGT) for properties sold within two years of purchase raised to 15%;  2-5 years 10%. No RPGT for properties sold five years after purchase
  • Tax breaks and incentives for contractors and banks who offer loans to contractors to revive abandoned housing projects. Original buyers of abandoned projects will be exempted from stamp duty for loan refinancing or ownership transfer agreements
Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0)
  • RM500 cash for households with combined income of RM3,000 or less
  • RM250 cash for unmarried individuals who are 21 and above and earning RM2,000 and below
  • Disbursement - Early 2013
Subsidy cuts
  • Sugar prices to increase as a result of subsidy cuts by RM0.20. New prices are RM2.50 per kilo for Peninsular Malaysia and RM2.60 per kilo for Sabah and Sarawak.
Tax cuts
  • 1% tax reduction for those with a taxable income of RM2,500 to RM50,000
  • Tax cuts for corporations
Students
  • RM10,000 rebates and 2% interest subsidy on loans to purchase new school buses, to replace buses which are 25 years or more. (Capacity 12 to 18 seats)
  • RM2.6 bil in welfare aid for schoolchildren
  • One-off payment of RM100 for each primary and secondary school student
  • 20% discount for National Higher Education Fund (PTPTN) loans for those who pay off the entire amount outstanding (valid until Sept 30, 2013)
  • 10% discount for PTPTN loan repayment for those who pay consistently
  • 100 neighbourhood internet centres
Civil service bonus
  • One and a half month bonus, disbursed in three months.
Women, family and community
  • 500 women trained as board members under Women Directors’ Programme.
  • The Single Mothers Skills Incubator Programme (I-Kit) will be improved to provide advisory services and training for single mothers in entrepreneurship.
  • RM50 million for Get Malaysian Business Online Programme (GMBO) to assist small entrepreneurs, particularly women, to increase online sales with RM1,000 grant.
  • RM25,000 for free mammogram examination for women, aged 40 and above.
  • RM1.2 billion to 1Malaysia Welfare Programme (Kar1sma) under the Ministry of Women, Family and Community Development. To assist senior citizens, children and disabled workers as well as chronic illnesses.
  • RM400 million for 1Azam or Akhiri Zaman Miskin programme for the low-income group to generate income. Programmes under this initiative are Azam Kerja, Azam Tani, Azam Niaga and Azam Khidmat.
  • Six more Anjung Singgah centres for senior citizens, street children and those who need temporary shelter. Five Anjung Kasih in Sibu, Miri, Temerloh, Seremban and Ipoh hospitals for poor patients or family members.





Sunday, September 23, 2012

Ini Serious : Khasiat Air Ma**???

xde klas so aq boring kt la dduk blik je... then try la surfing2 ni... konon melayari internet utk mendapat maklumat & informasi terkini... tp aq yg aq dpt lain drpd yg lain... semuanya bermula bila aq tidak habis taip di ruangan "search engine" google... sila lihat gambaqqq di bawah...hohohoho

nk cari khasiat air zam2 tp khasiat air M*** plak si Google ni recommend....hahaha
papepun kita lyn je k... so aq click then aq dpt info ni.. ( 18sx yee~ adik2) 

Khasiat Air Mani Lelaki Utk Wanita... Jeng3~ hahaha
1) Rambut isteri akan hitam & berkilat  (so isteri2 diluar sane xperlu rebonding dan sebagainya yee~ kumpul byk2 dlm cawan lps tu...lps tu ape ek??.. ahhaha n jgn lupa utk lebih rasa letakkan sedikit gula dan masukkannya kedlm peti ais...HAHAHAH sejuk2 gittuew)
2) Mengurangkan Jerawat (ok bole apply kt muka... buat mcm cream facial... tempek dlm 2 ke 3 jam sehari..HAAHAHA)
3) campuran sperma dlm badan isteri akan menghasilkan berjuta2 hormon yg membuatkan isteri lebih ceria... (so seperti tertera, haruslah dimasukkan kedlm bdn supaya lebih ceria... bagaimana ek?? slurppp slurppp kot..AHAHAHA)

sekian dari saya... ni semua fakta ni, xcaya boleh search sendiri..huhuhu 
Siaran kali ini, Tiada yg kena mengena utk melucah , samaada yg masih hidup atau yg sudah meninggal dunia (..errr?) 
hehe :P

Friday, September 21, 2012

Tahniah Shila Amzah Juara Asian Wave 2012

 shilla dgn trofi nyaa~ :)

malam semalam shila amzah, seorang penyanyi kelahiran malaysia berjaya merangkul johan bagi pertandingan Asian Wave 2012.. pertandingan ini mengumpulkan penyanyi2 baru dari pelbagai negara termasuk korea, china, thailand, india, singapura dan jepun... beliau berjaya ke final dgn mengenepikan berpuluh2 orang peserta.. syabas diucapkan! :) diperingkat final beliau mendendangkan lagu, gemilang nyanyian jacklyn victor, Grenade (Bruno Mars) dan sebuah lagu mandarin.... pandai beliau memilih lagu.. suatu kombinasi yang baik untuk menarik undi... media china menjangkakan peserta dari china yang akan menjuarai tetapi nyata sangkaan mereka meleset dari segi profesional.... saya juga peminat shila sejak dahulu lagi =)... kagum dgn kemampuan beliau.. dengan kemenangan ini secara tidak lgsg meletakkan malaysia dimata dunia...  selepas ini dia akan merakamkan album di china (contract).... yeah gudluck shila..chaiyokk! ;) ... sementara dia mencipta nama di china, seorang lagi artis malaysia iaitu Yuna mencipta nama di America... dua artis yg bertudung yg sgt awsome.. ternyata rezki itu milik Allah.. tidak perlu kita membuka tudung utk mencari rezeki & mengejar populariti... sebagai muslim jika kita buat sesuatu yg baik maka kita akan dapat sesuatu yang baik.... kemampuan mereka mencipta nama ini harus dicontohi bukan sahaja artis2 di malaysia tetapi oleh rakyat Malaysia itu sendiri... Yuna di America , Shila di China
Malaysia Boleh! :)

Monday, September 17, 2012

lakaran hitam putih pada "sketchbook" aku

ni la sketch book aq.... sederhana2 je ==>

hah warna warni kan?? tu gimik je sbnrnya dlm dia hitam putih je... slh satu sbb aq buat hitam putih je sbb senang xde leceh sgt... amik pensil conteng je ape2...huhu xpyh pki caryon pebagai smua....kann

 bwh ni plak lakaran dlm buku ni.... "salah satu medium utk menzahirkan perasaan, penyampaikan sesuatu dan mengisi masa lapang"...lau aq bosan kdg2 aq buat mende ni la.. ade yg ade makna n ade yg sekadar suka2.. aq xpandai melukis atau melakar.. aq buat suka hati ikut apa yg aq suka... one of the way utk kita mengasah otak sebelah kanan.. iaitu otak yg mempunyai daya kretiviti.. btw aq left-handed... secara tidak lgsg membantu aq mengasah keupayaan otak slh kanan... bg setengah org perkara ni xpenting tp bg aq perkara ni perlu....hehe menulis je kidal yg lain smua pki tgn kanan termasuk makan.. korg jgn igt aq mkn tgn kiri plak....haha abes aq basuh berak tgn kanan??haha juz menulis je tgn kiri, dlm kalangan adik beradik aq sorg je mcm ni..makbapak aq pun x kidal , so kira aq bangga la...AHAHHA :)






:D

Sunday, September 16, 2012

Hari ini apa aku buat ek (16/09/12)

apa aq buat ari ni ek?? 
ok pagi2 aq bgn mandi bersedia menghirup nafas yg segar utk menjalani kehidupan..cehh gurau je.. actlly pagi aq tido lagi..kuang3 :D
kul 11.00 br aq bgn.. tettttt.. terukkan? hmm sbb mlm smlm aq study microblogy dan calculus.. tetttt! gurau lagi.. actlly aq buat mende xfaedah, layari fb utk 1 mlm... apa nak jd la kan? kan kan??
lps mandi manda aq kemas brg utk balik uma kt puchong... adahal sikit.. aq bwk beg BESAR sekali.. nak twu ade ape dlm tu??? hehehe dlm tu.. hmm dlm tu...sbnrnyaaaa.. dalam tu sbnrnya ada BAJU KOTORrrr.. HAHAHA aq mls basuh so aq bwk balik uma.. kuang3 :P
ada satu happy story... nak dgr nak dgr??
ok ceritanya begini....

td kt bustop ade seorang nenek cina.. dia tny nmpk x cucu dia lalu.. aq pun speaking mandarin kata "meiyou" maksudnya "xde"... lps tu nenek itu igt aq twu mandarin, dia pun terus sembang mandarin ngn aq, yg aq ni xphmm pegi angguk2 je.. HAHAHA :D

akhir skali dia tny u pandai ckp mandarin ye, aq jwb "x,..sikit2 je" dia pun terus pndg tempat lain... errr sorry untie...hehe 
#lps ni sy blaja betul2 mandarin bole sembang ngn makcik..haha :D



bila aq sampai uma sempat la jumpa ummi n teman umi g majlis aidilfitri.. lame bebeno ummi membetui kn tudung,,, nk je aq ckp selubung je ngn selimut..HAHA #kejamnyerr... biasa la pompuan namanyeeer..huhu

hah! ni la umi titeeew.. lawa tan?? hak3
:)

rindu kt amal & ajim.. td ajim membising jeww, abgnya ajim mmg lemah lembut pendiam... tp td dia ada tny aq "abg 300 ratus byk x?" (sambil agkt jari konon mengira lettuew..haha) so aq jwb 300 byk la.. lau kt uma aq skali nasihat dia, kdg2 ajar dia sikit... ajar tp marah2 jugakk..hoho #jahat  
sbb syg la ajar lau xsyg biar je la hang xtwu ape2..hehe



lps uruskan segala hal kt puchong ptg aq pun balik s.alam.. balik awl sbb igt nk lepak ngn abg agkt n gf dia skali,, tapi rupanya kt melaka ngn gf dia.. honeymoon lettuew..hahaha
 masa dlm bas budak yg duduk sblh aq tu HOTTT shalll... hot je la bukan ape punn..hehe
sampai bilik aq terus sidai bj kotorrrr yg basuh kt uma tu... 
habis cerita~~~the end ;)

Friday, September 14, 2012

Real Love, Rich Dad, Poor Dad

#Pertama sekali sy ingin katakan Cinta kita pd Allah & Rasul, tetapi dlm entry sy kali ini sy menbawa tajuk terarah kpd Cinta Sesama Manusia#


"saya syg dia", "i love u" , "aku cinta kau seorang" , "u r my love forever"...

semua ungkapan diatas mungkin prnah di di luahkan oleh sesetengah org... manusia tidak lari dgn cinta.. lumrah manusia itu bercinta, dicintai, menyintai... apabila perasaan cinta itu muncul ramai manusia terbuai dan tidak sedar akan risiko yg mereka bakal berdepan... pergaduhan, kecurangan, kemiskinan... byk mane sahaja diantara kita yg sedar akan makna sebenar cinta.. cinta manusia bukan sahaja pengorbanan di alam percintaan tetapi pengorbanan di alam perkahwinan, di alam kekeluargaan... ramai manusia yg bercinta ats dasar cinta.. sudah pasti bg keramaian org cinta itu pd hati,,, susah senang boleh diusahakan kemudian hari... aku seorang yg mula sedar akan cinta sbnr,,, aku minta maaf kerana apa yg ingin aku utarakan ialah "cinta tanpa jaminan masa hadapan bukan cinta sebenar"... aq tidak setuju dgn manusia yg bercinta yg sering berkata "cinta itu dtg dari hati susah senang itu boleh diusahakan" wahai manusia jgn kamu menjadikan sesuatu yg tiada jaminan, bercakap kosong dan sambil lewa utk menghalalkan kisah percintaan kamu itu... kelak kamu akan menyesal,,, jgn biarkan nafsu mengawal segala tindak-tanduk mu, nafsu hamparan bisu, hilang cinta, diri merana...

Faham apa yg saya ingin sampaikan? x faham?...be ready,,, konsep mudah "NO MONEY NO LOVE"... ayat tu nampak seperti kasar & tidak berperi-kemanusian... tetapi itu la hakikat... bagaimana kita tahu itu hakikat senang saja "Fikir secara positif"... kita kedepan kita lihat masa hadapan.. adakah itu suatu jaminan? tepuk dada tny hati, apa status kita skrg? adakah kita kaya? berduit? ada kerjaya?... Donald Trump seorang billionare ketika beliau bankrap siapa yg meninggalkan dia? isteri dia org pertama yg meninggalkan dia... kita xperlu jd kaya raya ensem macho dan sebagainya tetapi apa yg kita perlu adalah berjalan "in the right track" iaitu laluan yg betul... apabila kita miskin kita susah,,, org disekeliling kita dgn sekelip mata boleh pergi meninggalkan kita... oleh itu dimana sucinya cinta itu? manakah cinta yg dituturkan selalu iaitu "cinta sampai ke akhir hayat"? aku telah lihat mereka diluar sana sibuk dgn dunia mereka, tanpa sedikit mereka fikir & melakukan sesuatu utk kebaikan masa hadapan... dlm perihal utk berjaya kita mencerna idea, kita nampak peluang tapi byk mana shja diantara kita yg bertindak?? tapi jika perihal cinta kita mampu bertindak, kita mampu berbuat apa sahaja utk org yg kita cintai... kita terus dilema... saya ini tny adakah jln cinta begini yg kita pinta? jika tidak, ambil-alih la diri anda (take over urself)... kita tinggalkan cinta kosong demi cinta sebenar... oleh yg demikian saya suka memperkatakan lg "NO MONEY NO LOVE"... kita perlu belajar, bina kerjaya, bina masa hadapan, kemudian bila kita ada kerja & kerjaya sendiri barulah Cinta Sebenar dtg menjemput kita menikmati perjalanan hidup... inilah cinta suci cinta yg x pergi meninggalkan kita.. Cinta yg membawa kebahagiaan...

seorang isteri boleh meninggalkan seorang suami, seorang bapa boleh dibenci oleh anak, seorang kawan bole dihina oleh seorang kwn ini semua jika kita "MISKIN"... percaya lah kata saya...keluarga dan sy sendiri ada byk pengalaman,,, bila kita tiada duit apa yg kita mahu bagi anak & isteri makan? bagaimana dgn duit rumah ? duit kereta? duit api air? duit persekolahan anak2? dimana kita mahu tinggal jika kita tiada duit utk berumah? menumpang ke?.. ibu bapa mula gaduh menyalahkan takdir yg mereka canang sendiri,,, anak2 menjadi mangsa,, mereka mula memberontak,,, wujud hasutan luar,, perpecahan dlm keluarga mula berlaku... ketika ini baru kita sedar apakah makna cinta ... Real Love itu bukan terhasil dari sesuatu yg kita saja2 kata "susah senang itu bole diusahakan" ... bak kata pepatah "sudah terhentuk baru terngada".. kita miskin kita papa.... seorang kwn makcik sy pernah menjadi miskin semiskinnya, sehingga dia pernah tidur ditepi jln... ketika itu isteri dia meninggalkan dia... bapa sy juga pernah muflis, beliau seorang bussinessman telah bankrap... hutang keliling pinggang hingga duit makan sendiri pun tiada apatah lagi utk anak & isteri... nama mula blacklist, along dtg ke rumah memeras ugut... bila ini berlaku anda akan tetap dgn pendirian anda bahawa cinta anda dulu itu cinta suci? tidak itu cinta buta... inilah manusia yg dikawal oleh nafsu, mereka buta... jika cinta zaman sekarang berbeza sekali dgn zman dahulu jika zaman dahulu2 mereka duduk dikampung bercucuk tanam dan menternak utk kesinambungan hidup... jika mereka bercinta mereka ada sesuatu utk diusahakan utk mendapat duit... hidup dikampung lain dari dibandar.. sekadar mencukupi & kesenangan dlm kesederhanaan... zaman ini lain sekali dari zaman dahulu.. sbb itu cinta zaman dahulu adalah cinta yg abadi, cinta yg mengecapi kebahagian.. sebagai contoh lihat nenek moyang kita, mereka wlupun sudah tua tapi kekal bersama.. duduk bersama isteri dan anak2 dirumah kayu...menternak binatang & bercucuk tanam sayuran bersama.. mereka bahagia tanpa perlu rasa ketakutan...  zaman berubah kerna itu kita perlu berubah

kata akhir dari saya cinta itu bukan sekadar "i love u, u love me" bukan sekadar pd kata2 manis.. tetapi pada  visi dan misi kita... kita ikut jln yg betul,, berjalan "in the right track",, belajar,, usaha,, ada kerja,, ada kerjaya,, barulah bercinta.. Anda akan dpt merasa Cinta Sebenar (Real Love)... Cinta dari hati yg menjadi REALITI :D

 "LOVE LASTETH LONG AS MONEY ENDURETH"




sikacakkacak.blogspot.com

Tuesday, September 11, 2012

Sedikit kata drpd saya Sempena 55t Merdeka


Sejiwa, Sebangsa, Senegara = Semelayu, Secina, Seindia, Seiban, Sekadazan, Semuruk etc
Maka kita bangsa Malaysia

sy selaku rakyat Malaysia  yg patriotik amat berharap negara ini akan kekal dan terus maju menuju target 2020.... sy selaku pemerhati dlm & luar negara byk melihat & membuat perbandingan Malaysia dgn negara2 lain terutama negara di Asia Tenggara... wlupun negara ini tidak semaju singapura dan tidak sekaya brunei tetapi negara kita menunjukkan peningkatan yg posotif dlm pelbagai aspek... saya akui pertahanan negara kita antara terlemah abtara terlemah di Asia Tenggara berbanding indonesia dan thailand tetapi GDP & pendapatan negara kita tinggi wlupun bukan ditahap yg membanggakan.. ini kerana kita kaya dgn sumber alam :) 

saya tidak kisah kerajaan mana yg akan memerintah lps PRU-13 kerana kerajaan ini adalah kerajaan yg dipilh oleh rakyat....dan semestinya rakyat Malaysia bukan masyarakat yg bodoh hingga tidak berdaya utk memilih pemimpin sendiri.. igt kuasa di tgn rakyat... we are Malaysian.. Malaysian pemikirannya matang & positif.. itu yg memungkinkan segalanya... 

Harapan saya pd kerajaan Malaysia supaya bekerja se-amanah mungkin,,, sy juga risau akan isu rasuah, ketirisan hasil negara, sistem kapitalisme, pemonopolian wang rakyat oleh golongan elit dan sikap malas org Melayu... sy berharap kerajaan Malaysia melakukan sesuatu  rakyat Malaysia celik dlm byk perkara, rmi yg berjaya, kita bangga dgn keamanan yg kita perolehi maka dgn ini sy ingin mengatakan sy berbangga menjadi rakyat Malaysia :)

sekian,
Nukilan Kacak
(sikacakkacak.blogspot.com)

Sunday, September 9, 2012

Bermulanya sem 3 :(

lama da x update.. sorry :( pelbagai ujian kebelakangan ini yg buat aq lemah dn x bersemangat utk menulis.. insyaAllah lps ni aq akan cuba utk menulis atleast sebulan satu post..aahhaha 
esok kelas pertama sem 3 bermula tp aq still xde semangat.. down :( .. kebelakangan ni terlalu byk masalah dan terlalu byk yg aq fikirkan... aq xbole hiraukan semua apa yg berlaku sekeliling aq,,, ini yg buat aq byk berfikir serta risau... kepala aq kian terasa berat... dgn kolej aq xdpt... mslh kewangan, family, stdy, peribadi dn lain2... bagai bebanan yg pelbagai bentuk aq pikul.. result sem lps teruk... sbnrnya aq hampir putus asa.. tp ummi pujuk aq utk teruskan blaja... demi ummi n adik2 aq gagahkan diri utk meneruskan pengajian... aq xpandai.. kepandaian adalah sesuatu yg aq perlu usahakan... extraordinary effort.. semoga Allah S.W.T menguatkan aq dan memberikan hidayah dan rahmatnya... 

Nukilan shafiq,
11.03PM
9/9/2012